Dialyse
Dialyse
Als door nierfalen uw nierfunctie is afgenomen tot ongeveer vijftien procent, is nierfunctievervangende behandeling nodig om uw bloed te zuiveren. Dit kan door middel van dialyse.
Er zijn twee vormen van dialyse: hemodialyse en peritoneale dialyse.
Hemodialyse
Een vorm van dialyse is hemodialyse (vaak afgekort als HD). Bij HD filtert een dialysemachine het bloed via een kunstnier. HD doet u meestal in het UMC Utrecht. Soms is het mogelijk om HD uiteindelijk thuis te doen, zelfstandig of met professionele hulp.
Hoe werkt hemodialyse?
De dialyseverpleegkundige sluit de HD-machine aan op een toegang tot de bloedbaan. Voor deze vaattoegang wordt meestal met een operatie een zogenoemde shunt gemaakt in uw arm. De dialyseverpleegkundige prikt de shunt aan met twee naalden. Dat is nodig om het bloed naar de HD-machine en weer terug te laten lopen. Per week wordt u meestal drie keer met HD behandeld, gedurende vier uur.
Het verhaal van Desirée
In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:
Deze video vertelt het verhaal van Desirée (in herinnering: 23 september 2021). Desirée was dialysepatiënt. Doordat haar nieren niet goed meer werkte, werd ze meerdere keren per week behandeld met hemodialyse.
Peritoneale dialyse
Bij peritoneale dialyse (vaak afgekort als PD) filtert uw buikvlies het bloed met gebruik van speciale dialysevloeistof. PD doet u thuis, zelfstandig of met hulp van partner, mantelzorger of thuiszorg.
Hoe werkt peritoneale dialyse?
U laat de dialysevloeistof in uw buik lopen via een toegang tot de buik. Voor deze buiktoegang wordt met een operatie een katheter (slangetje) in uw buik geplaatst. Nadat de dialysevloeistof enige tijd in uw buikholte heeft gezeten, laat u deze weer uit uw buik lopen en nieuwe dialysevloeistof inlopen. Dit wordt een wissel genoemd. Per dag doet u meestal vier of vijf wissels gedurende veertig minuten. Dit kunt u handmatig doen, we noemen dit CAPD (afkorting voor 'continue ambulante peritoneale dialyse'). U kunt de wissels ook met behulp van een PD-machine tijdens de nacht doen, we noemen dit APD (afkorting voor ‘automatische peritoneale dialyse’). U komt ongeveer eens per zes weken naar het UMC Utrecht voor controle.
Bij het UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen
Wij zijn expert op het gebied van chronisch nierfalen en alles wat daarbij komt kijken, zoals (innovatieve manieren van) dialyse, niertransplantatie (ook met levende donoren), behandeling van hoge bloeddruk, hartfalen en zwangerschap.
De afdeling nefrologie bestaat uit een polikliniek, een dagbehandeling, een dialyseafdeling en een verpleegafdeling.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
In het geval dat u of uw kind deze behandeling ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.