Terug

Glycosaminoglycanen (GAGs)

Glycosaminoglycanen (GAGs)

Bepaling

Semi-kwantitatieve analyse van glycosaminoglycanen (GAGs) met behulp van UPLC-(ESI-)-MS/MS in urine

Glycosaminoglycanen (GAG's) zijn lange suikerketens. In deze analyse worden drie verschillende soorten GAGs gemeten:

  • heparansulfaat (HS)
  • keratansulfaat (KS) 
  • dermatansulfaat (DS)

Deze GAG's worden, voorafgaand aan analyse, enzymatisch gedigesteerd tot disacchariden. Interne standaard wordt toegevoegd aan standaarden en de urines voor semi-kwantitatieve analyse. De GAG’s worden gemeten met behulp van UPLC-(ESI-)-MS/MS. Met een analytische kolom vindt voorscheiding plaats. Door gebruik te maken van een gradiënt elueren de disacchariden van de kolom. De analyse maakt gebruik van parent-daughter massaovergang, waardoor de methode erg selectief is.

Soort en benodigde hoeveelheid materiaal

Voor het uitvoeren van deze analyse is minimaal 125 µl urine nodig.

Verzendcondities

De verzendcondities van het materiaal zijn standaard ente vinden onder Informatie over indienen aanvraag (paragraaf Materiaal).

Doorlooptijd

Deze analyse valt onder de categorie Basis Metabool onderzoek.

Interferenties

Als een patiënt bloedverdunners gebruikt (heparine), dan kan dit de juiste waarde van HS beïnvloeden. Extra informatie

Voor deze analyse wordt deelgenomen aan ringonderzoeken.

Referentiewaarden

De referentiewaarden zijn zelf vastgesteld en worden vermeld in de uitslagbrief. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de afdeling.

Ziektebeelden

Mucopolysaccharidosen (MPS).

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Werken bij het UMC Utrecht

Contact

Afspraken

Praktisch

umcutrecht.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet