Terug

Een gezonde leefstijl
Een gezonde leefstijl

Hebt u een verhoogde kans op hart- en vaatziekten? Op deze pagina staan een paar aanbevelingen die ervoor kunnen zorgen dat de risicofactoren voor atherosclerose verminderen. 

Niet roken

Stoppen met roken is vaak niet eenvoudig, maar levert wel een enorme vermindering op van uw risico op hart- en vaatziekten. Zoek steun in uw omgeving of praat hierover met uw arts. Gewichtstoename is voor veel mensen een ongewenste bijwerking van het stoppen met roken. Wees hierop voorbereid en laat u zo nodig verwijzen naar een diëtist.

Voldoende lichaamsbeweging

De Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen (NNGB) adviseert volwassenen om per dag minimaal 30 minuten matig intensief te bewegen. Wat 'matig intensief' bewegen is, verschilt per leeftijdsgroep. Voor volwassenen onder de 55 jaar is dit bijvoorbeeld wandelen met een snelheid van 5 km per uur of fietsen met een snelheid van 15 km per uur. Voor 55-plussers is wandelen met een snelheid van 4 km per uur al 'matig intensief'.

Alcohol met mate

Gebruik alcohol met mate. Dit betekent voor vrouwen niet meer dan twee en voor mannen niet meer dan drie glazen per dag. Gebruikt u alcohol met mate dan hebt u een kleinere kans op (nieuwe) hart- en vaatziekten dan mensen die nooit alcohol gebruiken. Verder is het beter om een alcoholhoudende drank te nemen bij het eten dan tussendoor.

Gezond gewicht

De body mass index (bmi)  is een maat om te beoordelen of u een gezond gewicht hebt. 

Of uw gewicht een gezond gewicht is, hangt er ook vanaf van waar uw extra gewicht zit: zit het vooral rond uw middel, dan is dit een extra risicofactor voor uw gezondheid.

Meer over de body mass index

Verzadigd vet en transvet

Verzadigde vetten en transvetten zijn ongunstig voor uw gezondheid. Onder meer omdat ze het gehalte van het LDL-cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol) in uw bloed verhogen.

  • Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten zoals boter, kaas, vlees en vleeswaren, melkproducten en sommige margarines.
  • Transvet zit in vetten die de industrie en de horeca gebruiken voor gefrituurde gerechten, koek en gebak.

Meer informatie over verzadigd vet in uw voeding staat onder meer in de folder 'Hart voor Gezondheid' van de Nederlandse Hartstichting. Wilt u weten hoe hoog uw eigen verzadigd vetinname is en hoe u die het beste kunt verlagen? Vraag dan om een verwijzing naar een diëtist.

Vis

Wij adviseren u om minstens één keer, maar bij voorkeur twee keer per week vis te eten. In landen waar veel vis wordt gegeten komen hart- en vaatziekten minder voor. Vooral vette vis bevat goede vetzuren. Voorbeelden van vette vis zijn: zalm, haring, makreel, sprot en heilbot.

Groente, fruit en volkorenproducten

We adviseren u om per dag twee stuks fruit en 200 gram groente te eten. Eet bij voorkeur volkorenbrood in plaats van wit brood. Mensen die veel groente en fruit eten hebben minder kans op een hartinfarct of een herseninfarct.

Weinig zout

Als uw bloeddruk te hoog is, dan kunt u uw gezondheidsrisico verminderen door af te vallen, meer te bewegen, eventueel minder alcohol te gebruiken en meer groente en fruit te eten. Maar ook minder zout gebruiken helpt om uw bloeddruk te verlagen. Denk ook aan hartige snacks en kant- en klare soepen en sauzen: die bevatten veel toegevoegd zout.

Wilt u minder zout gebruiken? Probeer dan een deel van het zout bij het bereiden van de maaltijd weg te laten of te vervangen door verse kruiden.