Terug

Eten en drinken

Goed eten en drinken helpt bij een goed herstel. Wij helpen daar graag aan mee! Ons team van koks, voedingsassistenten en diëtisten staat dagelijks voor u klaar om ervoor te zorgen dat het u aan niets ontbreekt.

Goed, gezond én lekker

U krijgt acht keer per dag iet te eten en te drinken. Uiteraard krijgt u van ons ontbijt, lunch en diner. Maar ook tussen de maaltijden door krijgt u iets extra's. Uw arts of verpleegkundige kan u vertellen wat het positieve effect is dat voeding op uw behandeling en/of herstel kan hebben. Afhankelijk van waar u het meest zin in hebt, kan uw voedingsassistent u adviseren over geschikte gerechten of tussendoortjes. Zo werken we samen aan een goed herstel. 

Wilt u meer weten over het effect van voeding op uw behandeling en herstel? Of over beweging? Uw arts, voedingsassistent of verpleegkundige kan u er meer over vertellen.

Maaltijden zelf samenstellen

U krijgt de ruimte om zelf te kiezen wat u wilt eten, met wie en waar mogelijk ook waar. We houden graag rekening met uw dieetwensen, voedingsgewoonte of religie. Natuurlijk staan wij ook open voor uw wensen op andere momenten. U kunt dit altijd aangeven bij uw voedingsassistent.

Ontbijt, lunch en diner

De voedingsassistent komt voor het ontbijt en de lunch langs met de buffetwagen. U kunt kiezen uit een ruim assortiment, zoals brood, crackers, cornflakes, een gekookt eitje en vers fruit. Afhankelijk van uw dieet krijgt u nog iets extra's aangeboden. Voor het avondeten kunt u een vers menu van de kok kiezen of uw eigen menu samenstellen. Er is ook altijd een vegetarisch menu. 

Tijden van de maaltijden

  • Ontbijt: 8.00 - 8.15 uur
  • Lunch: 12.00 - 13.00 uur
  • Diner: 17.00 - 18.00 uur

Een tussendoortje, lekker en gezond

Met tussendoortjes krijgt u voldoende eiwitten en energie binnen. 

  • Na ontbijt en lunch krijgt u meerdere keren een warm of koud drankje aangeboden met iets lekkers
  • Rond 11 uur bieden we u een kopje soep aan
  • In de avond krijgt u ook iets extra's 
  • Elke dag krijgt u tussendoor van ons vers fruit

U mag natuurlijk altijd vragen om extra tussendoortjes. 

Eten en drinken van thuis

Zelf eten en drinken meenemen

U mag eten en drinken van thuis meenemen. In de koelkast op uw verpleegafdeling kunt u dit eten en drinken bewaren. Overleg wel met uw behandeld arts in verband met eventuele dieetbeperkingen. 

Vanwege wettelijke eisen en de voedselveiligheid vragen wij u het product af te dekken. Plak op de zelf meegebrachte etenswaren altijd een sticker met uw naam en de datum waarop de verpakking is geopend. Bederfelijke producten mag u maximaal een dag bewaren. De voedingsassistent controleert dagelijks de temperatuur van de koelkast en van de producten.

Lees meer in de folder met adviezen voor het meebrengen van voedingsmiddelen
Read more information in this brochure about bringing food and drinks 

Voedselveiligheid

Het facilitair bedrijf verzorgt maaltijden in het UMC Utrecht (locatie UMC en WKZ) voor patiënten, medewerkers, studenten en bezoekers. Uitgangspunt voor voeding in ons ziekenhuis zijn de 'Richtlijnen voor Goede Voeding', uitgegeven door het Voedingscentrum. 

We zijn sinds 2007 gecertificeerd voor voedselveiligheid volgens de 'Eisen voor een HACCP gebaseerd voedselveiligheidssysteem, versie 5.1 juni 2016. HACCCP staat voor: Hazard Analysis Critical Control Points. Naast de jaarlijkse audits van de certificerende instantie (DNV) worden maandelijks door de firma Eurofins hygiëne audits uitgevoerd. Daarnaast beschikt het facilitair bedrijf binnen voeding over een HACCP team die maandelijks hygiëne audits uitvoeren. Alle medewerkers zijn geschoold voor hun specifieke taken en hebben kennis van de voedselveiligheidregels. 

Eten voor uw bezoek

Ook voor uw bezoek en naasten zorgen we goed. Zij mogen in sommige gevallen met u mee-eten of u kunt, uiteraard als uw gezondheid dit toestaat, samen met uw naaste naar ons restaurant De Brink. Voor u als patiënt is dit gratis. U krijgt van uw voedingsassistent een restaurantpas en voor uw naaste bieden wij een groot assortiment. 

Tegen betaling kunnen bezoekers ook een maaltijd bestellen bij de voedingsassistent en op de afdeling laten bezorgen. Afrekenen gaat altijd via de pinpas.

Op iedere afdeling staat een koffieautomaat waar bezoek zonder te betalen een kopje koffie of thee mag halen.