Terug

Hoegaathet? december 2014 hersenen
Hoegaathet? december 2014 hersenen

December 2014, nummer 8

Denken wordt het nieuwe doen voor ernstig verlamde mensen. Want het onmogelijke lijkt nu mogelijk: met een spectaculaire uitvinding kunnen hersenen van verlamde mensen een computer besturen.

De biologie achter het brein

Met nieuwe scanners kunnen artsen ‘in’ de hersenen kijken. Genetisch onderzoek vertelt welke genen betrokken zijn bij hersenziekten. Wat heeft dat onderzoek opgeleverd?

Gamen tegen een psychose

Het UMC Utrecht test de game Daydream. Een computerspel om meer grip op je gedachten te krijgen als je schizofrenie hebt.

Pubergedrag of psychose?

De eerste keer dat iemand een psychose krijgt, is vaak tussen de zestien en vijfentwintig jaar. De polikliniek risico en preventie van het UMC Utrecht Hersencentrum ziet deze kwetsbare...

Ina Veldhuis heeft ALS

Sinds juni 2012 heeft Ina Veldhuis (63) ALS. Ze wordt behandeld in het UMC Utrecht en revalidatiecentrum De Hoogstraat, die nauw samenwerken.

Hoegaathet? op straat

Mensen op straat geven antwoord op de vraag: "Wat verstaat u onder een gezond 2015?"

Droom wordt werkelijkheid

Elk kind een eigen kamer met voldoende ruimte voor ouders om bij hun doodzieke kind te blijven. Dat was de wens van de kinder-ic van het WKZ. Vrienden WKZ zamelde het geld bij elkaar.

Ice Bucket Challenge

Veel mensen deden eraan mee: de Ice bucket challenge. Wat gebeurt er met al het geld dat is ingezameld voor de Stichting ALS?

Wie, wat, waar schizofrenie

De laatste jaren is duidelijk geworden dat hoe eerder je start met de behandeling, hoe minder heftig schizofrenie zich ontwikkelt.

Hoegaathet? in de hal van het ziekenhuis

Het UMC Utrecht is een wereld op zich. Wie lopen er allemaal in en uit de centrale hal? Maar vooral: hoe gaat het met al die mensen?

Centrum seksueel geweld

Iemand die kort geleden een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt, kan terecht bij het centrum seksueel geweld.

Speciale poli slokdarmkanker

Mensen die mogelijk slokdarmkanker hebben, kunnen terecht bij een speciale poli van het UMC Utrecht cancer center: een expertisecentrum op dit gebied.

[Error loading the control 'umcu_teaserblok11', check event log for more details]