Terug

Hoegaathet? december 2015
Hoegaathet? december 2015

December 2015, nummer 4

Hoegaathet? is dégezondheidskrant van het UMC Utrecht. Vier keer per jaar krijgt u deze gratis krant in de bus. In iedere editie aandacht voor een thema en ander medisch nieuws. Deze keer leest u alles over de voors en tegens van reanimeren, voedselallergieën en de ontwikkelingen op het gebied van stamcelonderzoek.

Zou u gereanimeerd willen worden?

Reanimatie kan levensreddend zijn, maar bij overleven ook zorgen voor ernstige blijvende schade. Heeft u erover nagedacht? Tien mensen vertellen of zij gereanimeerd willen worden of niet.

De voors en tegens van reanimeren

Zo'n acht tot twintig van de honderd mensen overleven een reanimatie buiten het ziekenhuis. De helft daarvan kan na revalidatie zijn leven weer oppakken. De andere helft houdt ernstige...

Reanimeren in 6 stappen

Het kan gebeuren dat je in een situatie komt dat je moet reanimeren. 6 stappen die je moet volgen tijdens het reanimeren.

Jade is zwaar allergisch voor wal- en pecannoten

Het is zo gebeurd: iets eten waarvan je niet weet dat het (sporen van) wal- en pecannoten bevat. Als dat Jade Seldam (24) overkomt, kan het ernstige gevolgen hebben: ze kan in shock raken...

Hoe stel je een voedselallergie vast?

Een kwart van de mensen denkt dat hij of zij allergisch is voor bepaald eten. In werkelijkheid heeft drie procent ook écht een voedselallergie. Hoe stel je een voedselallergie vast?

Hoe ontstaat een allergie?

Wanneer het immuunsysteem niet goed werkt kan dit verschillende gevolgen hebben, van reuma en andere chronische ontstekingen tot astma, eczeem en allergieën.

Kraakbeenherstel in één kijkoperatie

Bij een ongeval kun je een gat in je kraakbeen oplopen. Dat geneest nooit vanzelf. Bij jonge mensen is dit te behandelen met celtherapie.

Orgaantjes kweken & 3D-printen

Een kwart van de mensen denkt dat hij of zij allergisch is voor bepaald eten. In werkelijkheid heeft drie procent ook écht een voedselallergie. Hoe stel je een voedselallergie vast?

Onderzoek naar herstelkracht: hoe doet die nier dat?

Elke nier bestaat uit een miljoen mininiertjes (nefronen). En die weer uit tientallen soorten cellen met verschillende taken. Zo kunnen nieren het bloed zuiveren en de bloeddruk regelen.

Onderzoek bij taaislijmziekte

Taaislijmziekte, ook wel cystic fibrosis (cf), is een erfelijke en dodelijke ziekte. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis behandelt kinderen met cf en houdt ze goed in de gaten.

Das mijn zorg

Ruim dertig jaar al roert kok Wil van Namen in de enorme pannen van het UMC Utrecht om met haar collega's het eten voor alle patiënten te bereiden.

Nieuwe voorzitter Margriet Schneider

Margriet Schneider is de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van het UMC Utrecht. Hiermee volgt ze prof. dr. Jan Kimpen op die onlangs afscheid nam.

Jaarlijkse wellnessdag voor (ex)borstkankerpatiënten

Ieder jaar in oktober, de borstkankermaand, nodigen het UMC Utrecht en Meander MC hun (ex) borst-kankerpatiënten uit voor een dagje ontspannen in Omega Spa en Wellness. Maar liefst 264...

[Error loading the control 'umcu_teaserblok13', check event log for more details]