Terug

Hoegaathet? op straat
Hoegaathet? op straat

''Past uw ziektekostenverzekering nog bij u?''

Het einde van het jaar komt in zicht: dé tijd om na te denken of uw ziektekostenverzekering nog wel goed bij u past of dat u gaat switchen.

Lambertus van Hoof (27): “Om eerlijk te zijn, ben ik er nu nog niet echt mee bezig. Drie jaar geleden ben ik van zorgverzekeraar gewisseld en toen heb ik flinke research gedaan welke verzekering bij me past. Gelukkig ben ik kerngezond en heb ik ook geen oog- of tandproblemen dus ik heb alleen een basisverzekering waarbij de prijs leidend was. Al heb ik niet mijn eigen risico verhoogd om zo een lagere premie te krijgen. Dat vind ik het niet waard. Ik denk niet dat ik in december ga switchen, eerlijk gezegd vind ik het wel goed zo.”

Mevrouw Van Manen (70): “Op mijn leeftijd is een zorgverkering sowieso een dure grap. Hoewel ik gelukkig nog gezond ben, heb ik flink wat aanvullende verzekeringen voor de fysiotherapeut en tandarts bijvoorbeeld. Misschien dat ik wel veel te veel betaal, maar stel dat ik bijvoorbeeld mijn heup breek dan heb ik toch liever dat ik daarvoor verzekerd ben en dat ik bij het ziekenhuis van mijn keuze geholpen kan worden. Dan betaal ik daar liever twintig euro per maand meer voor. Zo hoef ik me geen zorgen te maken. Daarom blijf ik ook dit jaar gewoon bij dezelfde zorgverzekeraar.”

Jeroen Timmer (29) met baby jack: “Vier jaar geleden brak ik mijn bovenbeen. Het was een gecompliceerde breuk met als resultaat heel wat pinnen en een flinke rekening. Mijn zorgverzekeraar heeft me toen prima geholpen, en ik zie het toch als een soort morele verplichting dat ik nu een aantal jaren bij ze blijf. Al pas ik hem dit jaar
misschien aan. Ik heb een aanvullende verzekering voor mijn tanden, maar eigenlijk is dat zonde omdat ik nooit iets heb. Als ik het niet vergeet, cancel ik die wel.”

Eva van Breugel (25): “Mijn ouders regelden altijd mijn zorgverzekering, maar sinds dit jaar ben ik hier zelf verantwoordelijk voor dus ik ga me zeker verdiepen in alle opties. Ik kijk vooral naar speciale jongerenverzekeringen en check ook de site van de Consumentenbond voor een overzichtje. Misschien dat een budgetpolis ook wel iets voor mij is, want die zijn flink goedkoper. Al bestudeer ik dan zeker eerst de lijst bij welke ziekenhuizen ik geholpen kan worden, want stel dat er geen goed ziekenhuis in de buurt bij zit dan ga ik natuurlijk niet akkoord.”

Margriet van Hoefwaren (41): “Ik ben dik tevreden met mijn huidige zorgpolis. Mijn man en ik hebben met onze twee kinderen één polis en elk jaar kijken we of we nog iets wijzigingen in de aanvullende zaken. Zo heeft mijn man een aanvullende zorgverzekering voor zijn nek- en rugklachten. Voor volgend jaar zullen we niets veranderen.”

Ildikó Sterk (39) samen met Ralf (4) en Emma (2):  “Toen ik zwanger werd van Ralf en later van Emma heb ik zelf een overzichtje van zorgverzekeraars gemaakt en gekeken wat er in de diverse pakketten zat en of bijvoorbeeld kraamverzorging wel werd vergoed. Maar nu ben ik daar niet meer mee bezig en ik denk niet dat ik van zorgverzekeraar wissel. Al schrok ik toen ik laatst hoorde dat het eigen risico is verhoogd naar 375 euro. Wat een bedrag! Zelf kom ik uit Hongarije en daar is de zorg toch wat beter geregeld en goedkoper. Zo krijg je daar bijvoorbeeld drie jaar zwangerschapsverlof waarbij je tot zeventig procent krijgt uitbetaald.”

Xander de Bas (22): “Switchen? Poeh, geen idee. Ik ben best laks in dat soort dingen en zit al jaren bij dezelfde zorgverzekeraar. Maar die budgetpolissen vind ik interessant. Als jong iemand kun je best het risico nemen om een goedkopere zorgverzekering af te sluiten. Ik betaal immers voor veel dingen die op mijn leeftijd nog niet ter sprake komen. Maar aan de andere kant zou ik ook niet op mijn gezondheid willen bezuinigen.”

Sara Terwisscha (23) : “Heel erg, maar ik weet bijna niets over mijn zorgverzekering. Ik woon al vijf jaar op mezelf, maar ben nog meeverzekerd bij mijn ouders. Ik denk dat ik een basisverzekering heb. Ik ben bijna nooit ziek en in het ziekenhuis kom ik gelukkig ook nooit. Natuurlijk zal ik het op een gegeven moment zelf moeten regelen en dan lijkt een basispolis me geschikt. Als student vind ik een lage premie belangrijk. Geen probleem als ik dan niet bij elk ziekenhuis geholpen word.”

Hans Huijser (67): “Zal ik eens vertellen dat ik al bijna veertig jaar bij dezelfde zorgverzekeraar zit? Wat een tijd, hè. Toch denk ik dat ik dit jaar misschien mijn aanvullende tandartsverzekering schrap. Eigenlijk heb ik die niet nodig. Mijn tanden zijn hartstikke sterk en dat scheelt me weer wat in de portemonnee aan het eind van de maand.”

Check, check, dubbelcheck!

De meeste zorgverzekeraars hebben hun nieuwe premie bekend gemaakt en wie van zorgverzekeraar wil wisselen, moet dat voor het einde van het jaar doen. Hoewel de ene premie lager is dan de ander – vooral de budgetpolissen zijn een stuk goedkoper – is het niet slim alleen op de prijs te letten. Vooral mensen die al patiënt zijn bij een ziekenhuis moeten goed checken of de nieuwe polis de ziekenhuiskosten wel dekt. Bij budgetpolissen hebben zorgverzekeraars afspraken gemaakt met een beperkt aantal ziekenhuizen. Alleen als je die aandoening dan ook bij één van die ziekenhuizen laat behandelen, wordt die vergoed.

Kies je toch voor een ander ziekenhuis dan kan je achteraf een fikse rekening verwachten. Dus ook patiënten van het UMC Utrecht die voor volgend jaar misschien al een afspraak hebben staan, doen er goed aan bij het overstappen naar een andere verzekeraar te checken of die de behandeling bij het UMC Utrecht vergoedt.  Als de behandeling tot nu toe is vergoed, en patiënten houden dezelfde verzekering, hoeven zij zich nergens zorgen over te maken. Maar het is natuurlijk altijd goed om – voordat je een ziekenhuis bezoekt – na te gaan of die zorg wordt vergoed.