Informatie voor patiënten
Informatie voor patiënten
Ondanks dat landelijk de laatste corona-adviezen zijn vervallen, houden we in het UMC Utrecht nog vast aan een aantal maatregelen. Corona heeft nog steeds impact op de zorg die we in het ziekenhuis kunnen leveren. In het UMC Utrecht hebben we zorg voor kwetsbare patiënten. Daarom moeten sommige patiënten lang op hun operatie wachten, dat leggen we uit in dit artikel.
Komt u binnenkort naar het UMC Utrecht voor een afspraak of opname? Of begeleidt u een patiënt? We geven u en onze medewerkers graag nieuwe houvast:
- Afstand houden mag altijd.
- Handen schudden doen we niet.
- Mondkapje dragen mag altijd.
- Heeft u klachten? Laat u testen, voordat u naar het UMC Utrecht komt.
Onze coronaregels uitklapper, klik om te openen
Voor patiënten & begeleiders.
Beantwoord de corona-vragen
Kunt u één van de vragen met JA beantwoorden? Neem dan contact op. Ook als u gevaccineerd en geboosterd bent. Bekijk de vragen
Terug uit het buitenland
Bent u net terug uit een land met code oranje, code rood en/of zeer hoog risico? Lees hier wat dit betekent voor uw afspraak.Begeleiding & bezoek welkom
Begeleiding & bezoek welkom
Er gelden geen coronaregels meer voor begeleiding & bezoek. Bekijk hier onze bezoektijden
Mondkapje
- U hoeft geen mondkapje te dragen in de publieke ruimtes van ons ziekenhuis. Maar het mag natuurlijk wel.
- Wij vragen begeleiders & bezoekers wel om een mondkapje te dragen in de patiëntkamers
- Vanaf 21 juli wordt het dragen van een medisch mond-neusmasker op de afdelingen hemato-oncologie en medische oncologie verplicht. Op deze afdelingen liggen extreem kwetsbare patiënten waarbij deze patiënten nauwelijks beschermend worden door de vaccinaties. De gevolgen van een besmetting zijn voor deze groep patiënten aanzienlijk ernstiger door het gebrek aan immuniteit
- Onze medewerkers in de zorg dragen altijd een medisch mondkapje in de patiëntkamer op de verpleegafdeling, polikliniek, dagbehandeling en functieafdeling. Tenzij zij op 1,5 meter afstand van de patiënt zitten.
Soms inzet positief geteste zorgverlener noodzakelijk uitklapper, klik om te openen
- Doordat veel zorgverleners besmet zijn met de omikron-variant is het steeds moeilijker om voldoende mensen in te kunnen zetten in de ziekenhuizen. In het slechtste geval kunnen we daardoor niet meer voldoende zorg leveren.
- De ziekenhuizen in de regio Utrecht hebben een noodscenario gereed om op een veilige manier zorgmedewerkers in te zetten die wel besmet zijn, maar geen of weinig klachten hebben. Het Expertiseteam Infectiepreventie van de Federatie Medisch Specialisten heeft besloten dat zorgmedewerkers die positief getest zijn en geen of milde coronaklachten hebben, mogen worden ingezet in de Nederlandse ziekenhuizen.
- Dit scenario wordt in uiterste nood ingezet, alleen als de schade van het niet inzetten van zorgmedewerkers groter is, dan het wel inzetten. Het wordt toegepast onder strenge voorwaarden met maximale veiligheid voor patiënten en collega zorgverleners. Op deze manier willen we de noodzakelijke zorg zoveel mogelijk door laten gaan.