Terug

Wat u moet weten over het coronavirus (COVID-19) en het UMC Utrecht

Onze patiënten zijn kwetsbaar en onze medewerkers onmisbaar. Om ervoor te zorgen dat we zorg kunnen blijven geven aan ieder die het nodig heeft nemen we een aantal maatregelen. Op deze pagina en in onderstaande video lichten we de maatregelen toe.

Read this information in English: Measures coronavirus 

Bekijk hier de veelgestelde vragen van het UMC Utrecht

Bekijk hier de veelgestelde vragen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis

Uw bezoek in het UMC Utrecht

Om ervoor te zorgen dat de zorg in het UMC Utrecht in een zo veilig mogelijke omgeving plaatsvindt, ziet de zorg er op dit moment anders uit. Zo zorgen we ervoor dat de opvang en behandeling van patiënten met (verdenking op) COVID-19 gescheiden is van andere patiënten. Als het mogelijk is, dan is uw afspraak online of telefonisch in plaats van in het ziekenhuis. Ook hebben we de begeleiders- en bezoekregeling aangepast. Daarnaast worden veel medewerkers en patiënten op besmetting getest. We benadrukken en houden ons aan de hygiëneregels en 1,5 meter afstand houden. Op deze manier beperken we het risico op verspreiding van het coronavirus.

Uw afspraak met het UMC Utrecht

Uw afspraak met uw zorgverlener gaat misschien anders dan dat u gewend bent. Een afspraak kan in het ziekenhuis zijn, maar ook op afstand via een telefonisch gesprek of via videoconsult. Als het belangrijk is dat een arts u in het ziekenhuis ziet, dan kunt u altijd naar het UMC Utrecht komen. Uw behandelend arts bekijkt samen met u wat passend is voor uw situatie. 

Afspraak na uw vakantie in het buitenland

Bent u de afgelopen 14  dagen op vakantie geweest in een gebied waar code oranje of rood geldt? Neem dan voor uw afspraak contact op met de polikliniek waar u een afspraak hebt. Bekijk hier welke gebieden code oranje of code rood hebben

Geen begeleider mee naar uw afspraak

U kunt helaas geen begeleider meenemen naar uw afspraak op de polikliniek. Kunt u écht niet alleen komen? Neem dan contact op met de polikliniek. Onze medewerkers kunnen u toestemming geven om iemand mee te nemen. 

Onze gastvrouwen en -heren staan voor u klaar bij de hoofdingang. Mogelijk vragen zij uw begeleider te wachten in restaurant De Brink.

Uw begeleider kan meeluisteren
Uw begeleider kan tijdens uw gesprek met de zorgverlener wel meeluisteren. De zorgverlener belt uw begeleider dan in. U kunt het telefoonnummer van uw begeleider in de spreekkamer aan de zorgverlener geven.

Gesprek opnemen
U kunt uw gesprek in de spreekkamer ook opnemen. Zo kunt u het gesprek later nog eens rustig terugluisteren.

Wij begrijpen dat het lastig kan zijn om alleen naar uw afspraak te gaan. Bekijk hier enkele tips om u zo goed mogelijk voor te bereiden op uw afspraak.

Griepachtige klachten?

Bel voor uw afspraak naar de polikliniek als u griepachtige of verkoudheidsklachten hebt. Als het nodig is dat u naar het UMC Utrecht komt, dan kunt u naar de speciaal ingerichte cohort polikliniek komen (lees bij vragen en antwoorden wat een cohort polikliniek is). 

Bezoekregeling

Terug uit het buitenland?

Bent u pas geleden in een gebied geweest met code oranje of rood? Dan moet u eerst tien dagen in thuisisolatie. Na deze tien dagen thuis, kunt u op bezoek komen. Kan uw bezoek echt niet wachten vanwege de situatie van de patiënt? Overleg dan met de hoofdbehandelaar.  Bekijk hier welke gebieden code oranje of code rood hebben

Bezoek ons niet als u klachten hebt

Als u zelf klachten hebt, dan kunt u patiënten in ons ziekenhuis helaas niet bezoeken. Kan uw bezoek echt niet wachten vanwege de situatie van de patiënt? Overleg dan met de hoofdbehandelaar. U ontvangt bij binnenkomst dan een mondkapje.

Bezoek per afdeling

Standaard verpleegafdelingen

Patiënten mogen iedere dag twee bezoekers ontvangen, tussen 11.00 en 21.00 uur. De twee bezoekers mogen samen de patiënt bezoeken of kunnen elkaar afwisselen. Bij terminale patiënten gaat bezoek in overleg met de behandelaar. We vragen bezoekers om bij de patiënt op de kamer te blijven en niet op een andere plek in het ziekenhuis af te spreken.

Standaard intensive care (F6)

Patiënten mogen iedere dag 1 bezoeker ontvangen. Er gelden geen vaste bezoekuren. Bij terminale patiënten gaat bezoek in overleg met de behandelaar.

Cohort-verpleegafdeling voor patiënten met coronavirus (COVID-19)

Patiënten mogen iedere dag 1 bezoeker ontvangen, tussen 15.00 en 20.00 uur. Bij terminale patiënten gaat bezoek in overleg met de behandelaar.

Cohort intensive care voor patiënten met coronavirus (COVID-19)

Eén keer per week mogen twee familieleden van de patiënt samen langskomen. Dit kan op maandag t/m vrijdag vanaf 14.00 uur, na overleg met de arts. Een maatschappelijk werker ondersteunt de bezoekers en ontmoet ze bij de hoofdingang. 

Wilhelmina Kinderziekenhuis

Gaat u naar locatie Wilhelmina Kinderziekenhuis, dan vindt u hier de bezoekersregeling. 

Bloedprikken

Komt u alleen naar het UMC Utrecht om bloed te prikken? Dan verzoeken we u om in de middag te komen, tenzij u nuchter moet blijven tot het moment van bloedprikken.

Gebruik mondneusmaskers (mondkapjes)

In het UMC Utrecht dragen medewerkers, patiënten of bezoekers een mondneusmasker als dat nodig is. Bij griepachtige klachten blijft u in principe thuis. Als het toch van belang is dat u naar het ziekenhuis komt, krijgt u een mondneusmasker. Dit om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) zoveel mogelijk te voorkomen. Onze medisch specialisten en verpleegkundigen dragen bij bepaalde handelingen ook een mondneusmasker. Dat gebeurt bij handelingen die druppels veroorzaken of waarbij zij voor een langere tijd heel dicht bij uw gezicht handelingen moeten uitvoeren. Medewerkers die griepachtige klachten hebben, mogen pas werken nadat ze zich hebben laten testen op het coronavirus en de uitslag negatief is.

Bezoekers die klachten hebben, kunnen patiënten in ons ziekenhuis helaas niet bezoeken. Als dat toch noodzakelijk blijkt (na overleg met de hoofdbehandelaar van de patiënt) krijgen deze bezoekers bij binnenkomst een mondneusmasker.

Wetenschappelijk onderzoek

Vanwege versoepeling van de corona-maatregelen wordt wetenschappelijk onderzoek weer geleidelijk opgestart. Dat geldt ook voor wetenschappelijk onderzoek waarvoor deelnemers en/of medewerkers naar het UMC Utrecht moeten komen. U krijgt via een brief of e-mail te horen of het onderzoek waar u aan deelneemt weer wordt gestart. 

Hebt u vragen over het onderzoek waar u aan meedoet? Neem dan contact op met het studieteam. De contactgegevens vindt u in de informatiebrief van de desbetreffende studie.

Wetenschappelijk onderzoek naar het coronavirus (COVID-19)

In UMC Utrecht doen we wetenschappelijk onderzoek naar het coronavirus om zo snel mogelijk nieuwe kennis op te doen, die gebruikt kan worden voor nieuwe behandelingen of vaccins.

Wij vragen uw toestemming voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek naar het coronavirus, maar soms is dat onmogelijk. Het UMC Utrecht mag onder strenge voorwaarden uw medische gegevens gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek zonder uw toestemming te vragen. Uw gegevens worden zoveel mogelijk anoniem gebruikt. Dat betekent dat onderzoekers niet zien van wie de gegevens zijn Wanneer dit niet lukt, treffen we andere maatregelen om uw privacy te behouden.  Wilt u liever niet dat wij uw gegevens gebruiken? Laat het ons dan hier weten. Uw gegevens worden dan niet gebruikt. 

Hebt u vragen?

  • Algemene vragen

Voor algemene vragen over het coronavirus kunt u het best kijken op de webpagina van het RIVM of bellen naar informatienummer 0800 1351.

  • Vragen over uw medische situatie

Maakt u zich zorgen over uw medische situatie? Of vraagt u zich af of uw afspraak doorgaat? Neem dan contact op met uw behandelend arts via een e-consult in Mijn UMC Utrecht of bel met de polikliniek waar u onder behandeling bent. 

  • Vragen over uw bezoek aan het UMC Utrecht en het coronavirus

Voor vragen over uw bezoek aan het UMC Utrecht en het coronavirus (COVID-19) kunt u bellen met 088 75 59 900 of e-mailen naar covid19@umcutrecht.nl.

Wat kunt u doen om verspreiding te voorkomen?

  • Houd minimaal 1,5 meter afstand van andere mensen (patiënten, bezoekers, zorgverleners en andere ziekenhuismedewerkers)
  • Was regelmatig uw handen.
  • Schud geen handen.
  • Hoest en nies in uw elleboogholte.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Probeer zo min mogelijk aan uw gezicht te zitten (ogen, mond, neus).
  • Was altijd uw handen vóór het eten (ook voor tussendoortjes).