Terug

Plastische chirurgie, medische vervolgopleiding (aios)

Als plastisch chirurg heb jij de expertise om de vorm en functie van lichaamsdelen operatief te herstellen. In dit hoogtechnologische vakgebied heb jij te maken met het gehele lichaam. Je doet reconstructies, plastische ingrepen, esthetische ingrepen en handchirurgie. Je moet creatief en handvaardig zijn. Het UMC Utrecht is het landelijk centrum voor onder andere hand- en polschirurgie, aangeboren oorschelpafwijkingen, schisis en schedelafwijkingen. Momenteel zijn er 7 aios bij ons werkzaam.

Het vakgebied plastische chirurgie

Als plastisch chirurg ben jij de specialist bij uitstek die zich bezighoudt met het operatief verbeteren of herstellen van vorm en functie van diverse lichaamsdelen. Het vakgebied bestaat uit vier deelgebieden: reconstructie (herstellen van verminkte lichaamsdelen), plastische ingrepen (aanbrengen van ontbrekende lichaamsdelen), esthetische (bijvoorbeeld het wegnemen van littekenweefsel) en handchirurgie. De plastische chirurgie is dus een veelzijdig vakgebied met een hoog niveau van medisch-technische handelingen en werkt samen met andere medisch specialisten als dermatologen, oogartsen, gynaecologen,  traumatologen, revalidatie artsen, reumatologen, orthopeden en oncologische chirurgen.

Het hele lichaam als werkveld

De plastisch chirurg beschouwt het hele menselijk lichaam als zijn werkveld, waarbij de nadruk ligt op de huid en onderliggende structuren. Als plastisch chirurg houdt jij je voornamelijk bezig met hand- en polschirurgie (bijvoorbeeld letsels of M. Dupuytren), reconstructie van de borst, tumoren van de huid of weefseldefecten, reconstructies, ooglidcorrecties of traumata in het algemeen. Het grootste gedeelte van je patiënten is dus gezond, maar heeft gezondheidsklachten.

Anatomische kennis en creativiteit

Als plastisch chirurg moet je, naast uitstekende anatomische kennis en driedimensionaal inzicht, over de nodige handvaardigheid en creativiteit beschikken om de fijnzinnige chirurgische handelingen tot een goed resultaat te brengen.

Plastische chirurgie in het UMC Utrecht

De afdeling Plastische Reconstructieve en Handchirurgie in Het UMC Utrecht bestaat dit jaar 65 jaar. Wij hebben landelijk een belangrijke centrumfunctie voor onder andere de hand- en polschirurgie, de aangeboren (microtie) en verworven oorschelp afwijkingen, de reconstructieve chirurgie van de borst, schisischirurgie en de craniofaciale chirurgie. Jaarlijks is er 1 instroomplaats voor nieuwe aios.

Programma opleiding plastische chirurgie

De opleiding tot plastisch chirurg duurt 6 jaar en bestaat uit een tweejarige vooropleiding heelkunde en een vierjarige vervolgopleiding plastische chirurgie. De vooropleiding wordt in een chirurgische opleidingskliniek doorlopen. De vervolgopleiding is opgebouwd uit thema’s, deze thema’s zijn:

 • Basis plastische chirurgie
 • Esthetische plastische chirurgie
 • Kinderplastische chirurgie
 • Hand- en polschirurgie
 • Mamma en reconstructie
 • Wond- en littekenbehandeling
 • Hoofd-halschirurgie
   

Onderwijs

Het leren vindt voornamelijk ‘op de werkvloer’ plaats, maar daarnaast is er tevens cursorisch onderwijs met onderwerpen als microchirurgie, fractuurbehandeling, dissectie van lappen van romp en extremiteiten, de stralingscursus en de landelijke NVPC scholingsdagen. Er zijn ook verplichte cursusen: Lappencursus, AO handcursus en de Microcursus.

Affiliatieziekenhuizen

Het academisch deel van de opleiding vindt plaats in het UMC Utrecht, het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) en Centraal Militair Hospitaal (CMH). Het perifere deel wordt doorlopen in het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein. Totaal zal je 24 maanden in het UMC Utrecht werkzaam zijn, 6 maanden in het WKZ, 6 maanden in het CMH en 12 maanden in het St. Antonius Ziekenhuis.

Differentiatiestages (6 maanden)

 • Hand-pols chirurgie
 • Reconstructieve chirurgie
 • In buitenland ook mamma reconstructie

Fellowshipmogelijkheden  

 • Hand-pols
 • Gelaat chirurgie

Maak kennis met de opleidingsgroep

Plaatsvervangend opleider

Prof. Dr. J.H. Coert

Opleider

Dr. A.H. Schuurman

Tevens voorzitter Concilium Plastische chirurgie

Opleidingssecretaresse

Mw. Janneke van Kesteren-de Haan

Contact en vragen

Heb je een vraag over de opleiding Plastische chirurgie in het UMC Utrecht? Neem contact op met

Dr. A.H. Schuurman