English translation for this page is not available

Vorige

Hallucinaties meten op Lowlands: droom voor een onderzoeker - Prof. Iris Sommer

Het festival gaf in het weekend van 19 augustus negen onderzoeksgroepen de ruimte om op het terrein hun onderzoek uit te voeren. ‘Tussen droom en werkelijkheid’, ons onderzoek naar de relatie tussen slaaptekort en hallucinaties, was daar een van. Een prachtige kans om in een natuurlijke omgeving data te verzamelen. Lowlands duurt drie dagen, dus ook twee (en soms drie) nachten. Met andere woorden, mensen lopen een fiks slaaptekort op. Dat resulteert vaak in hallucinaties, ook bij gezonde mensen.

Hot!

Niet alleen het onderzoek mochten we uitvoeren, op vrijdag zou ik ook een lezing geven over hallucinaties en psychose. Het was de eerste lezing in Echo, de tent voor  alle science-praatjes. Best spannend, dat moet ik toegeven. Het festival moest nog op gang komen en op de andere podia speelden beroemde bands.  Bovendien, het was bloedheet. Maar we kunnen er niet omheen: hallucinaties zijn hot! De bomvolle tent bleef tot het einde enthousiast. 

Onvermoeibaar

In onze stand hebben we ruim 700 mensen bemeten, waarvan er 145 twee keer. Zelfs twee keer met een doorwaakte nacht ertussen. Het team van 16 man legde drie dagen lang onvermoeibaar uit dat hallucineren een integraal onderdeel is van de menselijke waarneming, dat veel mensen er geen last van hebben, maar sommigen wel. Dat we voor die minderheid betere behandelingen nodig hebben en dat metingen bij gezonde mensen ons daarbij veel kunnen leren. En dat verhaal bleef werken: festivalgangers gaven zich keer op keer over aan de  vragenlijst, de EEG-meting en een virtual reality ervaring.

Met een schat aan informatie, ongewassen haar, de pijnlijke voeten en kleine oogjes togen we zondagnacht weer naar huis. De komende maanden zijn we druk met het uitwerken van onze schat. Lowlands was in ieder geval een prachtige onderzoekswerkelijkheid!

Iris Sommer is hoogleraar psychiatrie binnen het UMC Utrecht Hersencentrum en doet onderzoek naar schizofrenie en het ontstaan van hallucinaties, zoals het horen van stemmen. Daarnaast verricht zij onderzoek naar nieuwe behandelingen. Onlangs publiceerde Sommer het boek Haperende Hersenen. Ze is tevens lid van de Jonge Akademie van de KNAW.

Lowlands presentatie Iris Sommer