Terug

Hart- en vaatcentrum nieuws

Opsporing erfelijke aanleg ernstige hartziekten moet beter

“De opsporing van mensen met een aanleg voor erfelijke hartziekten moet beter.” Dat zegt prof. dr. Peter van Tintelen in de 2Doc documentaire Aan het hart die de NTR vanavond om 20:25 uur uitzendt op NPO2. Samen met de Hartstichting verbeteren wetenschappers van het UMC Utrecht en Amsterdam UMC daarom de voorlichting over deze ziekten. Als meer mensen zich laten informeren en laten testen, kunnen meer mensen met een aanleg voor ernstige hartziekten eerder worden opgespoord en behandeld.

Lees meer


Landelijk onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen van start

Ongeveer 1 op de 100 baby’s wordt geboren met een aangeboren hartafwijking. Veel van deze kinderen krijgen later in hun leven te maken met hart- of vaatproblemen. Daarom start een groot landelijk onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen. Het doel is dat meer mensen met zo’n ‘bouwfoutje’ in het hart gezond oud worden. Het project van in totaal drie miljoen euro wordt gefinancierd door De Hartstichting en Stichting Hartekind. Jeroen Bakkers, hoogleraar Moleculaire Cardiogenetica bij het UMC Utrecht en groepsleider bij het Hubrecht Instituut, is een van de onderzoeksleiders van het project.

Lees meer


Groot onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen

Er komt een groot Nederlands onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. In ons land overlijden meer vrouwen dan mannen aan deze aandoeningen. Bij vrouwen worden deze ziekten vaker gemist en schiet de behandeling nog tekort. “Vooral bij vrouwen onder de 60 jaar heeft het niet of te laat stellen van een diagnose een enorme impact”, zegt professor Hester den Ruijter van het UMC Utrecht.

Lees meer


Mervyn Vergouwen ontvangt Dekkerbeurs voor onderzoek naar levensgevaarlijke hersenbloedingen

Mervyn Vergouwen ontvangt Dekkerbeurs voor onderzoek naar levensgevaarlijke hersenbloedingen

Lees meer


Hester den Ruijter benoemd tot hoogleraar Cardiovascular disease in women

Hester den Ruijter, hoofdonderzoeker Experimentele Cardiologie bij Divisie Hart & Longen, is per 1 juni benoemd tot hoogleraar Cardiovascular disease in women bij de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Lees meer


Internationale registratie COVID-19 en hart- en vaatklachten van start

Hart- en vaatpatiënten kunnen ernstig ziek worden door het coronavirus en hebben een significant grotere kans om eraan te overlijden. Ook kan COVID-19 hartklachten geven bij mensen die daarvoor gezond waren. Voor een betere behandeling is het nodig om zo snel mogelijk informatie uit te wisselen tussen ziekenhuizen. Om dat mogelijk te maken, hebben cardiologen samen met partners van de Dutch CardioVascular Alliance een registratie opgezet: de CAPACITY COVID Registry. Van de 71 Nederlandse ziekenhuizen hebben al 36 interesse getoond om mee te doen. Ook internationaal is er belangstelling voor de registratie.

Lees meer


ERC-beurs voor onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen

Lees meer


Groot onderzoek naar preventie dementie

In 2040 zal het aantal Nederlanders met dementie naar verwachting gestegen zijn naar 520.000. Daarmee groeit de impact van dementie op de samenleving en gezondheidszorg aanzienlijk. Daarom is het nieuwe Nederlands Consortium van Dementie Cohorten (NCDC) een onderzoek gestart naar preventie van dementie.

Lees meer


Subsidie voor Utrechtse innovaties voor opsporen en behandelen van hart- en vaatziekten

Prof. dr. Peter van Tintelen en Prof. dr. Pieter Doevendans van UMC Utrecht ontvangen beiden een onderzoeksubsidie van ZonMw, NWO en de Hartstichting voor nieuw medisch technologisch onderzoek voor het eerder opsporen en beter behandelen van hart- en vaatziekten. Peter van Tintelen ontwikkelt de ‘eCG Family Clinic’, een online polikliniek waar familieleden van mensen met erfelijke hart- en vaatziekten zich laagdrempelig kunnen laten informeren over en onderzoeken op een erfelijke aanleg. In het onderzoek van Pieter Doevendans en René van Es worden diepe neurale netwerken ontwikkeld voor een betere interpretatie van een ECG en voor thuismonitoring van hartpatiënten. Voor de subsidie van ZonMw, NWO en de Hartstichting werden 69 projecten aangemeld, waarvan er zes gehonoreerd zijn. Twee van deze projecten voert het UMC Utrecht uit.

Lees meer


Nieuwe multidisciplinaire polikliniek Amyloïdose in het Hart- en vaatcentrum

Nieuwe multidisciplinaire polikliniek Amyloïdose in het Hart- en vaatcentrum

Lees meer