Terug Terug

Wat is Joint Commission International?

Het UMC Utrecht heeft in juli 2019 voor de derde keer de internationale JCI-accreditatie voor kwaliteit en patiëntveiligheid gehaald. Voor deze accreditatie is het ziekenhuis getoetst op kwaliteit van zorg, onderzoek en onderwijs.

Wat is Joint Commission International?

JCI staat voor Joint Commission International. Dit is een van oorsprong Amerikaanse non-profitorganisatie die wereldwijd accreditaties verleent aan zorginstellingen. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten ziekenhuizen voldoen aan het JCI-normenkader met ruim 1400 meetbare aspecten rond kwaliteit en patiëntveiligheid.

waarom JCI?

Het UMC Utrecht heeft nadrukkelijk voor Joint Commission International gekozen, omdat JCI de patiënt centraal stelt en evalueert hoe de zorgprocessen in de praktijk verlopen. Ook de ervaringen van patiënten worden meegenomen in de beoordeling. Om dit te controleren voeren medewerkers van de JCI zogenaamde tracers uit. Met deze tracers beoordeelt JCI het hele zorgproces dat een patiënt doorloopt, van opname tot ontslag. Aan de hand van de uitkomsten wordt vastgesteld of de instelling in aanmerking komt voor accreditatie.
De accreditatie is drie jaar geldig en wordt steeds herhaald. Als ziekenhuis blijf je zo voortdurend werken aan de kwaliteit van zorg, onderzoek en onderwijs.

Patiënten kunnen opmerkingen over de kwaliteit van zorg melden bij de Joint Commission International.

 

 

 

meer informatie

Heeft u vragen over kwaliteit en patiëntveiligheid binnen het UMC Utrecht? Kijk dan hier voor contactinformatie.