Procedures en diensten Studies & Trials
Procedures en diensten Studies & Trials
Procedure
De procedure start met het invullen van QDS door de aanvrager. Dit geldt ook voor batchstudies. In QDS worden alle benodigde informatie en documenten opgeslagen voor het studieteam van het CDL. Na inschrijving zal het studieteam contact opnemen met de aanvrager en indien gewenst een afspraak maken voor een intakegesprek. Tijdens dit intakegesprek wordt de studie besproken, de logistiek bepaald en worden afspraken gemaakt. Hierna zal een offerte worden opgesteld voor de kosten van de te leveren diensten. Wanneer de kosten akkoord zijn en de getekende offerte is ontvangen, start het CDL met het voorbereiden van de studie. Als de voorbereidingen zijn afgerond en er toestemming verkregen is van de Raad van Bestuur (of METC-toestemming bij niet-WMO-plichtige studie), krijgt de aanvrager een bericht en kan de studie van start. Het streven is om het gehele proces binnen een termijn van vier weken te hebben afgerond. Indien niet alle benodigde informatie en documenten op tijd worden aangeleverd, kan dit vertraging opleveren in het verloop van het proces.
Diensten
Elke studie of klinische trial is maatwerk. Het studieteam adviseert over bepalingen, materiaal, verwerking, opslag en logistiek. Ook kan eventueel in de fase van onderzoeksopzet een vakinhoudelijk advies gegeven worden. Wij raden u aan om vroegtijdig contact met ons op te nemen.
Bloedafname
Het CDL kan de bloedafname voor de studie verzorgen. Er zijn twee afnamelocaties in het UMC Utrecht waar deelnemers tijdens kantoortijden naartoe kunnen voor een bloedafname. Deze locaties zijn het polilaboratorium UMC (receptie 25) en het polilaboratorium WKZ (receptie 12). Bloedafname door het CDL in de kliniek is alleen mogelijk tijdens de rondes. Voor de bloedafname is een studieformulier nodig dat wordt uitgegeven door het studieteam. Zonder dit formulier is een bloedafname niet mogelijk.
Bepalingen
Het CDL biedt een breed bepalingenpakket aan. Veel bepalingen kunnen direct worden gemeten in de routine diagnostiek. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om bepalingen die niet in de diagnostiek worden aangeboden binnen de research uit te voeren of kan een bepaling eventueel samen met u worden opgezet. Informeert u naar de mogelijkheden. De apparatuur die op het laboratorium gebruikt wordt is geschikt voor humaan materiaal. Het bepalen van dierlijk materiaal is veelal mogelijk, maar hier moet altijd vooraf inhoudelijk overleg over plaatsvinden.
Batchmeting
Naast de bepalingen in de routinediagnostiek biedt het CDL ook de mogelijkheid om een breed pakket van bepalingen in grote sample-aantallen (batchmeting) uit te voeren. De tarieven voor batchmetingen zijn afhankelijk van de aantallen en de gewenste bepalingen.
PBMC-celisolatie
Het CDL voert celisolaties uit via een standaard protocol met behulp van een CPT-buis. In overleg kunnen ook andere protocollen uitgevoerd worden.
Biobank
Het CDL is preferred partner van en werkt nauw samen met de Centrale Biobank van het UMC Utrecht. Wij verzorgen de afname, registratie, verwerking en opslag in de vriezer van de Biobank. Hierdoor is de aanvrager verzekerd van een hoge kwaliteit en borging van wet- en regelgeving. Voor het verwerken van materiaal met behulp van standaardprotocollen van de Biobank gelden standaardtarieven. Speciale eisen en wensen die afwijken van de standaardprotocollen kunnen eventueel na overleg gerealiseerd worden. Let op: hiervoor gelden afwijkende tarieven.
DNA- en PBMC-isolatie is ook mogelijk met behulp van een standaardprotocol. De isolaties worden niet uitgevoerd door het CDL maar door Medische Genetica (DNA) en de Centrale Biobank (PBMC). Uitgifte van biobankmateriaal verloopt via de Centrale Biobank.
Klinische trials
Het CDL heeft een ruime ervaring met het uitvoeren van laboratoriumwerkzaamheden voor een klinische trial. Om te kunnen starten met de sampleverwerking is een goede voorbereiding noodzakelijk. Voor het inrichten van het proces zijn een duidelijk onderzoeksprotocol en een labmanual essentieel. Aanpassingen en amendementen van het protocol/labmanual worden toegepast indien mogelijk. Hiervoor kunnen extra kosten worden gerekend en er kunnen vertragingen ontstaan waardoor de klinische trial niet binnen de streeftermijn kan worden ingericht.
Verwerking en tijdelijke opslag materiaal
Naast de verwerking van materiaal voor de biobank of klinische trial kunnen ook andere onderzoeksprotocollen verwerkt worden. Informeert u naar de mogelijkheden. Tijdelijke opslag van materiaal is mogelijk op 4°C, -20°C en -80°C. De temperatuur van de koelkast en vriezers wordt gelogd en geregistreerd.
Opdrachtformulier opvragen studiemateriaal
Verzending van materiaal
Het CDL verzorgt voor het UMC Utrecht de verzending van (biologisch) materiaal in binnen- en buitenland. U kunt een verzending van studiemateriaal aanvragen via dit formulier. Indien studiemateriaal tijdelijk op het CDL is opgeslagen, kunt u contact met ons opnemen en zorgen wij ervoor dat het materiaal klaarstaat voor verzending.
Samenwerking
Om een studie of klinische trial te kunnen faciliteren werkt het studieteam van het CDL samen met verschillende secties en afdelingen. Een samenwerking in het kader van een studie kan met de betreffende partijen en het studieteam besproken worden.
Het CDL is preferred partner van de Centrale Biobank van het UMC Utrecht, contact biobank@umcutrecht.nl.
Contactgegevens overige laboratoria van de divisie LAB:
Laboratorium | Contactpersoon | Emailadres |
---|---|---|
Medische Immunologie | Stefan Nierkens | snierken@umcutrecht.nl |
Medische Microbiologie (MMB) | Medische Microbiologie | |
Pathologie | Petra van der Weide | P.vanderWeide-2@umcutrecht.nl |
Apotheek | Erik van Maarseveen | E.M.vanMaarseveen@umcutrecht.nl |