Terug

Transplantatie door de bloedgroep heen (ABO incompatibele niertransplantatie)
Transplantatie door de bloedgroep heen (ABO incompatibele niertransplantatie)

Als uw bloedgroep en die van uw donor niet overeenkomen, kunt u mogelijk in aanmerking komen voor een transplantatie door de bloedgroep heen. Dit doen wij als transplantatie op een andere manier niet mogelijk is. De resultaten zijn hetzelfde als met een nier van een overleden donor.

Bloedgroep incompatibel betekent meestal dat de ontvanger bloedgroep O heeft en de donor bloedgroep A of B. Iemand met bloedgroep O heeft van nature antistoffen tegen bloedgroep A (anti A) en tegen bloedgroep B (anti B). Bij een niertransplantatie met een nier met bloedgroep A of B, moeten dus bij de ontvanger de antistoffen tegen de donorbloedgroep (bloedgroep A: anti A; bloedgroep B: anti B) uit het bloed gehaald worden. U moet zich goed realiseren dat dit een zware behandeling is met de nodige bijwerkingen.

Om voor deze mogelijkheid in aanmerking te kunnen komen, moet u eerst één keer meeloten met de cross-over. Mocht u hiervoor in aanmerking komen, dan geeft de transplantatie-arts volledige uitleg over het verloop van de behandeling en de voor- en nadelen van deze behandeling.