Terug

Patiënten met coronavirus Veelgestelde vragen corona

Patiënten met coronavirus
Veelgestelde vragen corona

Waarom testen jullie patiënten op het coronavirus (COVID-19)? uitklapper, klik om te openen

Hoe sneller we dit coronavirus (COVID-19) vaststellen bij een patiënt, hoe beter we verspreiding kunnen voorkomen. Patiënten met griepverschijnselen worden uit voorzorg ook getest op een groot aantal virussen. En nu dus uit voorzorg ook op het coronavirus. 

Hoe wordt die test afgenomen? uitklapper, klik om te openen

Er wordt meteen wattenstaafje slijm uit de neus en keel afgenomen. Op basis daarvan kan worden bepaald of het coronavirus (COVID-19) aanwezig is. In deze flyer ziet u stapsgewijs hoe dit werkt.

Welke patiënten testen jullie op het coronavirus (COVID-19)? uitklapper, klik om te openen

Als patiënten met griepverschijnselen naar het UMC Utrecht verwezen zijn, worden ze ook getest op het coronavirus.

Wat gebeurt er met patiënten die het coronavirus (COVID-19) hebben? uitklapper, klik om te openen

Als er geen ziekenhuisopname noodzakelijk is, dan gaat de patiënt naar huis en gaat daar in overleg met de GGD in thuisisolatie.

Is er een ziekenhuisopname nodig, dan wordt de patiënt in isolatie verpleegd. Dat betekent dat deze patiënt in een aparte isolatiekamer ligt. Zorgverleners dragen speciale kleding, handschoenen, een spatbril en een mondkapje. Deze kleding gooien ze na ieder bezoek aan een besmette patiënt weg. 

Als er een patiënt met het coronavirus (COVID-19) wordt opgenomen, kan ik dan ook ziek worden? uitklapper, klik om te openen

Een patiënt met het coronavirus wordt in isolatie verpleegd. Zorgverleners dragen speciale kleding, handschoenen, een spatbril en een medisch mondneusmasker. Deze kleding gooien ze na ieder bezoek aan een besmette patiënt weg.