Regionale anesthesie
Regionale anesthesie
Regionale anesthesie is een vorm van plaatselijke anesthesie. Bij deze vorm van plaatselijke anesthesie verdooft de anesthesioloog alleen een gedeelte van uw lichaam, bijvoorbeeld uw arm of been.
Door een verdovingsmiddel rond de betreffende zenuwen te spuiten worden deze zenuwen tijdelijk uitgeschakeld. De plaats van de operatie wordt hiermee tijdelijk gevoelloos gemaakt. Verschillende delen van uw lichaam kunnen zo verdoofd worden. Bij deze vorm van anesthesie blijft u in principe wakker.
Het operatiegebied wordt altijd met een operatiescherm afgeschermd, zodat u niets van de operatie ziet. Als u er tegenop ziet om de operatie bewust mee te maken, dan kunt u een licht slaapmiddel (roesje) krijgen. U kunt dit ook tijdens de ingreep nog aan de anesthesioloog vragen.
Vormen van regionale anesthesie uitklapper, klik om te openen
Ruggenprik
Een ruggenprik is een prik dichtbij de wervelkolom. Er zijn twee soorten ruggenprikken: spinale ruggenprik en epidurale ruggenprik.
In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:
Spinale ruggenprik
Om de ruggenprik uit te voeren vraagt de anesthesioloog u rechtop te komen zitten en uw rug bol te maken. De anesthesioloog brengt voorzichtig een dunne naald in tussen twee verschillende werveluitsteeksels, waarna de verdoving wordt ingespoten. Met deze vorm van anesthesie wordt het onderste gedeelte van uw lichaam gevoelloos gemaakt. Ook kunt u uw benen tijdelijk niet meer bewegen. Afhankelijk van het medicijn en de duur van de operatie kan het 1,5 tot 5 uur duren voordat de verdoving volledig is uitgewerkt.
Epidurale ruggenprik
Deze vorm van anesthesie is in de uitvoering hetzelfde als de spinaal. Bij deze techniek wordt er een slangetje in de rug achtergelaten om een aantal dagen na de operatie pijnstilling te kunnen geven. Dit kan gelden voor operaties vanaf de borst tot de benen. Het verschil met een ‘spinaal’ is dat u uw benen nog wel kunt bewegen. Vaak wordt de epiduraal gecombineerd met algehele anesthesie. De anesthesioloog of een speciaal opgeleide verpleegkundige komt dagelijks bij u langs voor controle.
Verdoving van één arm of been (plexusanesthesie)
Bij bepaalde operaties aan een arm of been kan deze ook afzonderlijk worden verdoofd. De anesthesioloog geeft dan een injectie in de hals of oksel (arm) of aan de voorzijde of achterzijde van het been om dit deel van het lichaam gevoelloos te maken. Ook kunt u de arm of het been niet meer bewegen. Na het prikken moet het verdovingsmiddel 30 minuten inwerken om het gewenste effect te bereiken. Deze verdoving werkt meestal 12-24 uur. Indien de verdoving langer dan 24 uur aanhoudt, neemt u dan contact op met de anesthesioloog.
Meer weten uitklapper, klik om te openen
Voor uitgebreide informatie kunt u de patiëntfolder doornemen.
Praktische informatie over een afspraak kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht vinden.