Onderzoek naar moeilijk behandelbare reumatoïde artritis
Onderzoek naar moeilijk behandelbare reumatoïde artritis
Bij sommige patiënten is het moeilijk om de reumatoïde artritis tot rust te brengen, ondanks dat dit met allerlei medicijnen geprobeerd wordt. Dat zorgt ervoor dat patiënten soms lang klachten hebben. Om de behandeling te verbeteren, willen we meer inzicht hebben in de onderliggende problemen die ervoor zorgen dat reumatoïde artritis soms moeilijk te behandelen is. Met dit onderzoek brengen we een groot aantal onderliggende problemen in kaart en evalueren we hoe vaak deze onderliggende problemen voorkomen.
Over het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Wat is het doel van het onderzoek?
Het doel van dit onderzoek is meer inzicht krijgen in moeilijk te behandelen reumatoïde artritis. Door beter te begrijpen waarom reumatoïde artritis bij sommige patiënten moeilijk te behandelen is, verwachten we in de toekomst reumatoïde artritis bij deze patiënten beter te kunnen behandelen.
Over reumatoïde artritis
De onderliggende problemen die ervoor zorgen dat er klachten van de ziekte blijven bestaan, zijn per patiënt verschillend. Een aantal mogelijke onderliggende problemen zijn:
- Soms zorgen bijwerkingen ervoor dat de juiste medicijnen niet gegeven kunnen worden.
- Het medicijn werkt niet op de juiste manier in het lichaam, bijvoorbeeld doordat het lichaam het medicijn afbreekt (antistoffen).
- De klachten (bijvoorbeeld pijn) worden niet veroorzaakt door ontsteking, maar zijn het gevolg van schade aan gewrichten die de reumatoïde artritis al eerder heeft aangericht in het lichaam.
Het is vaak onduidelijk welk onderliggend probleem er bij een patiënt met reumatoïde artritis voor zorgt dat de reumatoïde artritis niet tot rust kan worden gebracht. In de praktijk wordt dan vaak een ander medicijn geprobeerd. Helaas is er een kans dat ook dit nieuwe medicijn onvoldoende effectief is.
Door wie is het onderzoek gefinancierd?
Het onderzoek wordt uitgevoerd op de afdeling reumatologie & klinische immunologie van het UMC Utrecht. Het UMC Utrecht heeft dit onderzoek opgestart en financiert het onderzoek.
Deelname aan het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Wie kan deelnemen aan het onderzoek?
Patiënten die minimaal een jaar medicijnen gebruiken voor reumatoïde artritis, komen in aanmerking voor deelname.
Wat houdt deelname aan het onderzoek in?
Voor het onderzoek is het nodig dat u één keer naar het ziekenhuis komt. Een bezoek duurt ongeveer één uur.
Daarnaast vragen we u een aantal vragenlijsten in te invullen. Deze vragenlijsten gaan onder andere over medicatiegebruik, vermoeidheid en kwaliteit van leven. Met behulp van deze vragenlijsten krijgen we meer inzicht in de onderliggende problemen van moeilijk te behandelen reumatoïde artritis, in de kenmerken van de ziekte bij deze groep patiënten en in de invloed die de ziekte heeft op het leven van patiënten met moeilijk te behandelen reumatoïde artritis. Het gaat in totaal om elf vragenlijsten. Het invullen hiervan duurt ongeveer één uur en kunt u thuis doen. U ontvangt een e-mail met een link naar deze vragenlijsten, zodat u deze online kunt invullen. Mocht u voorkeur hebben om de vragenlijsten op papier in te vullen, dan is dat ook mogelijk.
Tijdens het bezoek aan het ziekenhuis zal het volgende gebeuren:
- Er vindt een gesprek plaats met één van de onderzoekers, waarin we vragen stellen over uw medicatiegebruik en uw wensen ten aanzien van uw behandeling.
- We verrichten lichamelijk onderzoek, inclusief gewrichtsonderzoek.
- We nemen bloed af om te kijken naar de activiteit van de ziekte.
- Indien er twijfel is of er sprake is van artrose van een gewricht, zal uw reumatoloog een röntgenfoto laten maken van dit gewricht. Voor dit onderzoek wordt er ook een röntgenfoto gemaakt van een ander gewricht, een zogenoemd controlegewricht.
- Indien er twijfel is of een gewricht ontstoken is, zal uw reumatoloog een echo laten maken van dit gewricht. Voor dit onderzoek wordt er ook een echo gemaakt van een ander gewricht, een zogenoemd controlegewricht.
Daarnaast verzamelen we gegevens vanuit uw medisch dossier: uw medische voorgeschiedenis, gebruik van reumamedicijnen, leeftijd, geslacht, woonsituatie, roken en alcoholgebruik, ziekteduur, lengte en gewicht en resultaten van gewrichtsonderzoek. Als deze gegevens niet in uw medisch dossier vermeld staan, zullen we deze gegevens verzamelen tijdens het onderzoeksbezoek.
Ook de uitslagen van bloedonderzoek naar ontsteking en reumafactoren, uitslagen van röntgenfoto’s van handen en voeten en de uitslag van gewrichtsvocht (indien dit ooit is bekeken), verzamelen we vanuit uw medisch dossier. Uw reumatoloog beslist of het nodig is om deze onderzoeken uit te voeren. Deze onderzoeken zullen niet extra worden verricht in het kader van onderzoek.
Het bezoek dat bij dit onderzoek hoort, proberen we zo veel mogelijk samen te plannen met de normale poliklinische bezoeken bij de arts of reumaverpleegkundige. Patiënten behouden hun eigen arts/behandelaar. Tijdens het onderzoeksbezoek zal een onderzoeker of onderzoeksverpleegkundige een aantal extra dingen navragen en extra lichamelijk onderzoek verrichten.
Geïnteresseerd in deelname?
Heeft u vragen over het onderzoek of bent u geïnteresseerd om mee te doen aan dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de arts-onderzoeker of één van de onderzoeksverpleegkundigen via:
Het is niet zeker dat u kunt deelnemen na aanmelding. De onderzoeksarts beoordeelt eerst, aan de hand van uw medische gegevens, of u voldoet aan alle criteria voor deelname.
De onderzoekers uitklapper, klik om te openen
Het onderzoeksteam bestaat uit:
Hoofdonderzoeker
Prof. dr. J.M. van Laar, reumatoloog
Uitvoerend onderzoeker
Drs. N.M.T. Roodenrijs, arts-onderzoeker
Onderzoeksverpleegkundigen
- Mw. J. Nijdeken
- Mw. K. Schrijvers
- Mw. A. Cirkel
Contact uitklapper, klik om te openen
Heeft u vragen over het onderzoek of bent u geïnteresseerd om mee te doen aan dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de arts-onderzoeker of één van de onderzoeksverpleegkundigen via:
Meer weten uitklapper, klik om te openen
Betrokkenheid patiëntpartners
Deze teksten zijn tot stand gekomen in samenwerking met onze patiëntpartners.