SEMRA
SEMRA
Met dit onderzoek willen we de veiligheid en werkzaamheid van AZD9567 vergelijken met die van prednisolon voor de behandeling van actieve reumatoïde artritis. Wij verwachten dat AZD9567 minder bijwerkingen geeft dan prednisolon.
Over het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Dit onderzoek is opgezet door het farmaceutisch bedrijf AstraZeneca AB en wordt uitgevoerd door artsen in verschillende ziekenhuizen. AstraZeneca vergoedt de kosten van dit onderzoek. Andere bedrijven uit de AstraZeneca groep, dienstverleners, contractanten en onderzoeksinstellingen kunnen het onderzoek ondersteunen. Voor dit onderzoek zijn 40 proefpersonen nodig uit 3 verschillende landen. In Nederland zullen ongeveer 16 proefpersonen meedoen. De toetsingscommissie van het UMC Utrecht heeft dit onderzoek goedgekeurd.
Door wie is het onderzoek gefinancierd?
Astra Zeneca vergoedt de kosten van het onderzoek.
Deelname aan het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Wie kan deelnemen aan het onderzoek?
Aan dit onderzoek kunnen volwassen patiënten met reumatoïde artritis deelnemen die een opvlamming van hun ziekte ervaren, terwijl ze een stabiele behandeling hebben (acht weken ongewijzigde medicatie) en geen prednisolon gebruiken.
Wat houdt deelnemen aan het onderzoek in?
De onderzoeksarts beoordeelt aan de hand van de medische gegevens of u deel kunt nemen aan dit onderzoek.
Loting
Er wordt via loting bepaald welke behandeling iemand krijgt. De helft van de proefpersonen krijgt AZD9567 en de andere helft krijgt prednisolon 20 mg. Zowel u als de onderzoeker weten niet in welke behandelgroep u zit. Als het voor uw gezondheid tijdens het onderzoek belangrijk is, kunnen wij dit wel opzoeken.
Onderzoeksmiddel innemen
Tijdens het onderzoek vragen wij u om iedere ochtend gedurende twee weken het onderzoeksmiddel in te nemen. Dit middel bestaat dan uit één van de volgende combinaties:
- AZD9567 (in de vorm van een drankje) EN 4 placebo pillen die lijken op prednisolon.
- Een placebo drankje dat lijkt op AZD9567 en 4 pillen prednisolon.
Placebo betekent dat het middel geen werkzame stoffen bevat. Drie keer wordt de medicatie in het ziekenhuis ingenomen. De onderzoeker zal dit verder uitleggen.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt in totaal 4 tot 5 weken, waarbij u 5 keer in het ziekenhuis komt en één keer telefonisch contact met de onderzoeker hebt. Twee van de vijf bezoeken duren 7 uur. Dit heeft ermee te maken dat u tijdens deze bezoeken het medicijn ter plekke inneemt en we 6 uur later uw bloed willen afnemen. U kunt tussendoor iets voor uzelf doen in het ziekenhuis.
Onderzoekers uitklapper, klik om te openen
Het onderzoeksteam bestaat uit:
Hoofdonderzoeker
Prof. dr. J.M. van Laar
Uitvoerend onderzoeker
Drs. E. Kaan
Verpleegkundigen:
Mw. K. Schrijvers, mw. J. Nijdeken, mw. A. Cirkel
Contact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen over het onderzoek of bent u geïnteresseerd om mee te doen? Dan kunt u contact opnemen:
Het is niet zeker dat u kunt deelnemen na aanmelding. De onderzoeksarts beoordeelt eerst, aan de hand van de medische gegevens, of u voldoet aan alle criteria voor deelname.
Dankwoord uitklapper, klik om te openen
Wij danken alle deelnemers aan het onderzoek hartelijk! Alleen hierdoor is het mogelijk voor ons om dit soort onderzoek uit te voeren en we hopen hiermee uiteindelijk de zorg voor patiënten te kunnen verbeteren.