Terug

Allergiehuidtest skinpricktest

Allergiehuidtest skinpricktest

Als u klachten hebt die passen bij hooikoorts, allergie voor dieren, huisstofmijt of voeding kunnen we dit onderzoeken met een skinpricktest.

Meer informatie

Bij dit onderzoek brengen we testvloeistof (bijvoorbeeld graspollen of huisstofmijt) via een druppel op uw huid aan. Dit is meestal op de binnenzijde van uw onder- en bovenarm. Hierna prikken we met een 'prikkertje', door de druppel heen in de huid geprikt.

Doel van de huidtest is om na te gaan of u allergisch bent voor bepaalde stoffen.
Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

 • Voorbereiding

  Sommige medicijnen hebben invloed op het resultaat van het onderzoek. Een overzicht van deze medicijnen kunt u hiernaast downloaden. Als u een of meer van de medicijnen in deze lijst gebruikt, mag u deze (tijdelijk) niet gebruiken.  Als u hormoonzalf gebruikt, vragen wij u deze een week van tevoren niet meer op uw onderarmen te smeren. Ook mag u op de dag van het onderzoek geen bodylotion, crème of hormoonzalf op uw armen smeren. 

  Wat moet u meenemen?

  Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

  Tips voor het gesprek over een onderzoek

  Met deze aandachtspuntenlijst kunt u zich voorbereiden op het gesprek met uw zorgverlener over een onderzoek.

 • Tijdens de behandeling

  Bij de skinpricktest doen we druppels testvloeistof op uw huid, bijvoorbeeld van graspollen of huisstofmijt. Dit doen we meestal op de binnenkant van uw onder- en bovenarm. Hierna prikken we door de druppel heen, in de huid. Dit is nauwelijks pijnlijk.

  We doen meestal meerdere huidtesten tegelijk. Al na ongeveer een kwartier kunnen we de reacties zien. Een ‘positieve’ reactie is een jeukende bult, die na 15 tot 20 minuten op zijn grootst is. Daarna verdwijnt hij langzaam. Deze positieve reactie betekent meestal dat u inderdaad allergisch bent.

   

  Duur van het onderzoek

  Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

 • Na de behandeling

  De arts bekijkt hoe uw huidreactie is. Daarna bepaalt hij uw behandeling, mede op basis van uw verhaal en het bloedonderzoek.

polikliniek

verpleegafdeling

Wachttijden en toegangstijden

Laatst bijgewerkt: 15-10-2019
Toegangstijd polikliniek allergologie: 63 dagen
Uitleg wachttijden
Belangrijk Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Contact en afspraak maken

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek allergologie.

088 75 563 31
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van
08.00 - 17.00 uur

Zorgkosten

Het UMC Utrecht maakt ieder jaar afspraken met zorgverzekeraars over de tarieven van zorgkosten. Deze tarieven hebben invloed op de hoogte van uw zorgpremie. Wij vinden het belangrijk dat de tarieven voor u als patiënt zo inzichtelijk mogelijk zijn. Zo kunt u vooraf zien wat uw behandeling bij het ziekenhuis kost. Daarom kunt u hier alle tarieven voor behandelingen van de zes grote zorgverzekeraars bekijken.