Terug

Borstreconstructies bij gendragers

Dragers van het BRCA1 of BRCA2 gen, of een andere genmutatie, hebben een verhoogd risico op het ontstaan van borstkanker. Indien er gekozen wordt voor een preventieve amputatie van beide borsten kan er gekozen worden voor een directe reconstructie. Deze directe reconstructies bij preventieve amputaties geven het beste resultaat.

Meer informatie over borstreconstructies bij gendragers

Als u een verhoogd risico heeft op het ontwikkelen van borstkanker omdat u drager bent van het BRCA1 of BRCA2 gen, komt u in aanmerking voor een preventieve amputatie van beide borsten. Tijdens dezelfde operatie kan een directe reconstructie uitgevoerd worden. Indien gewenst kan de nieuwe borst groter of kleiner gemaakt worden. De belangrijkste methodes om een borst te reconstrueren zijn:

Borstreconstructie met een siliconen prothese of een tissue expander

De plastisch chirurg zal met u bespreken of het mogelijk is om een nieuwe borst te maken met behulp van een siliconen prothese. Indien er voldoende goed doorbloede huid aanwezig is met een intacte grote borstspier, kan vaak direct een prothese geplaatst worden. In het geval dat er niet voldoende huid aanwezig is, moet er eerst een vulbare ballon (tissue expander) gebruikt worden. In tweede instantie, als de tissue expander gevuld is, kan de prothese geplaatst worden. Een borstreconstructie met een prothese is de eenvoudigste manier om een nieuwe borst te maken. Als u waarschijnlijk bestraling (radiotherapie) moet ondergaan of als dit al heeft plaatsgevonden, dan adviseert de plastisch chirurg u mogelijk een andere techniek.

Borstreconstructie met eigen weefsel, de DIEP lap (van de buik) of PAP lap (van het bovenbeen)

De plastisch chirurg zal met u bespreken of het mogelijk is om een nieuwe borst te maken met eigen huid- en vetweefsel. Dit vetweefsel kan worden weggenomen bij de buik of aan de binnenzijde van uw bovenbeen en bil. Respectievelijk noemen we dit de DIEP- en de PAP-methode. Er is dan geen prothese nodig. Het huid- en vetweefsel dat wordt verplaatst, moet opnieuw worden aangesloten op de bloedvaatjes van de borst. Om deze reden duurt de operatie vaak lang (zes tot acht uur). U houdt een extra litteken bij de buik of bij het bovenbeen/bil. De functie van de buik en/of beenspieren blijft grotendeels intact. Deze methodes kunnen zowel enkel-, als dubbelzijdig worden uitgevoerd. Bij een preventieve amputatie gebeurt dit meestal in dezelfde operatie.

DIEP-methode


PAP-methode

Borstreconstructie met eigen weefsel en een siliconen prothese

Indien er te weinig huid van goede kwaliteit beschikbaar is door bestraling of een infectie, of als de borstspier is weggehaald, dan kan de rugspier (LD) gebruikt worden om de borst te reconstrueren. Hierbij wordt een litteken op de rug gemaakt en wordt de grote rugspier meestal met een stuk huid naar voren gebracht. Vrijwel altijd wordt dan ook een prothese ingebracht omdat de spier en huid alleen onvoldoende volume geven.

Resultaat

Wij streven naast een oncologisch verantwoorde behandeling en naar een zo fraai mogelijk resultaat. Omdat beide kanten tegelijk behandeld worden, kan bij deze reconstructies een meer symmetrisch resultaat bereikt worden.

Meer informatie

 • Meer informatie over borstreconstructies leest u in de folder van KWF
 • Meer informatie over siliconen protheses leest u in de chirurgische bijsluiter van de NVPC (Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie).
 • Voorbereiding

  Voorafgaand aan de operatie, heeft u een afspraak gehad op de polikliniek. De plastisch chirurg bekijkt in overleg met de rest van het team welke behandeling het meest geschikt is voor u.

  U wordt verzocht om voor de operatie een sportbeha mee te nemen. Deze kunt u na de operatie aan doen.

  Een afspraak op de polikliniek voorbereiden

  Het is belangrijk dat u uw afspraak op de polikliniek goed voorbereidt.

  Tips voor het gesprek

  Veel mensen vinden het prettig als ze het gesprek met hun zorgverlener kunnen voorbereiden. Deze tips kunnen u daarbij helpen.

 • Tijdens de behandeling

  U ziet altijd de plastisch chirurg voorafgaand aan de operatie. De operatie gebeurt onder narcose. Meer informatie over de operatie leest u in de folder van KWF.

 • Na de behandeling

  De meeste patiënten worden na de operatie enkele dagen opgenomen op de verpleegafdeling. Uw plastisch chirurg loopt dagelijks visite.

  Leefregels

  U krijgt op de afdeling een brief mee waarin de leefregels omschreven zijn. De verpleegkundige kan u waar nodig extra uitleg geven.

  Mogelijke complicaties

  Zelfs als een behandeling helemaal goed is gegaan ('volgens het boekje'), kunnen er problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties.
  Na een borstreconstructie kan er een infectie ('ontsteking') of een bloeding ontstaan. Soms is het dan noodzakelijk om de prothese te verwijderen. Bij een DIEP- of PAP-operatie kan er een complicatie ontstaan bij het aansluiten van de bloedvaatjes.

zorgverleners

Contact

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek plastische chirurgie. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.

088 75 569 04
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van
08.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur. Van 12.00 tot 13.30 alleen voor spoedgevallen.