Terug

Borstverkleining

Borstverkleining

Te zware en/of hangende borsten kunnen rug-, schouder- en/of nekklachten en smetplekken veroorzaken. Dit kan ook hinder veroorzaken bij sporten. Soms is er sprake van een aangeboren verschil in grootte van de borsten. Daarnaast kan er sprake zijn van een asymmetrie van de borsten na behandeling van borstkanker aan één kant, middels een sparende therapie en bestraling. In al deze gevallen kan een borstverkleining, aan één dan wel aan beide zijde, een optie zijn voor u.

De operatie vindt plaats onder algehele verdoving. Tijdens de operatie wordt een deel van het klierweefsel verwijderd met de huid, waardoor er een kleiner model borst wordt gevormd. Tevens zal de tepel worden verplaatst. Er worden oplosbare hechtingen gebruikt. De plastisch chirurg zal rekening houden met de wensen van de patiënt.   

Het doel van de behandeling is om de borsten kleiner en steviger te maken. De littekens vormen meestal een zogenaamd anker (zie afbeelding). Als er sprake is van een asymmetrie, is het doel om de borsten zo gelijk mogelijk te maken. De plastisch chirurg kan u echter geen specifieke cupmaat garanderen na de operatie.    

 • Voorbereiding

  Voordat de behandeling start, hebt u een afspraak op de polikliniek van de plastische chirurgie. De poliverpleegkundige kan u helpen met het uitzoeken van een geschikte sport BH die u mee moet nemen op de dag van de operatie.

  Wat moet u meenemen?

  Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

  Tips voor het gesprek

  Veel mensen vinden het prettig als ze het gesprek met hun zorgverlener kunnen voorbereiden. Deze tips kunnen u daarbij helpen.

 • Tijdens de behandeling

  De operatie zal onder algehele verdoving plaatsvinden. Meestal is het nodig om een nacht in het ziekenhuis te blijven. 

 • Na de behandeling

  U kunt na de behandeling niet zelf autorijden. Het is daarom belangrijk dat er iemand is die u na de behandeling naar huis brengt.

  Leefregels

  Draagt u vier weken dag en nacht een sport BH. U komt na twee en zes weken op de polikliniek voor controle. Het is verstandig om een aantal weken na de operatie niet te sporten.
   

  Complicaties

  Zelfs als een behandeling helemaal goed is gegaan ('volgens het boekje'), kunnen er problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties.

  Na een borstverkleining kan er een infectie (ontsteking), nabloeding of een forse blauwe plek (haematoom) ontstaan. Tevens is het uiteindelijke aspect van de littekens niet geheel voorspelbaar. Ze kunnen rood, vrij dik of gevoelig blijven. Ook kan het gevoel in de tepel afnemen.

Wachttijden en toegangstijden

Laatst bijgewerkt: 14-5-2018
Gemiddelde wachttijd voor een borstverkleining: 49 dagen
Uitleg wachttijden
Belangrijk Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Contact

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek plastische chirurgie. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.

088 75 569 04
De polikliniek is bereikbaar van 8.30 tot 12.00 en van 13.30 tot 16.00 uur. Van 12.00 tot 13.30 uur alleen voor spoedgevallen