Terug

Continue glucosemonitoring

Als u diabetes (suikerziekte) hebt en insuline moet gebruiken, zoeken wij de behandeling die het best bij u past. Bij sommige patiënten moeten we hiervoor meer weten over hun bloedsuikers (glucosewaarden). Dit kunnen we doen met de continue glucosemonitoring (CGMS).

Bij CGMS meet een apparaatje 24 uur per dag uw bloedsuiker. U draagt het apparaatje een paar dagen bij u. De gemeten bloedsuikers kunt u niet meteen op het apparaatje zien; hiervoor moet het eerst worden aangesloten op een computer.   

Resultaat

Met de CGMS  krijgt u meer inzicht in uw bloedsuikers (glucose). Als u meer over uw bloedsuikers weet, kunt u er ook beter voor zorgen dat deze normale waarden hebben.

 • Voorbereiding

  Om de continue CGMS aan te brengen, hoeft u geen voorbereidingen te treffen.

 • Tijdens de behandeling

  U draagt de CGMS op uw buik (zie foto), ongeveer tien centimeter naast de navel. Onder de huid brengen we een klein draadje in dat we met een pleister vastplakken. Hier voelt u bijna niets van. Dit draadje is de sensor die continu uw bloedsuiker meet. De sensor blijft een paar dagen op dezelfde plek zitten. Op deze sensor sluiten we een zendertje aangesloten dat de gegevens over uw bloedsuikers opslaat.

  U kunt alles doen als u de CGMS draagt, zelfs zwemmen en douchen. Na een paar dagen komt u terug op de polikliniek, waar de diabetesverpleegkundige de sensor weer verwijdert. Dit doet geen pijn.

 • Na de behandeling

  Op de polikliniek verwijdert de diabetesverpleegkundige de CGMS. Dit doet geen pijn. Hij bekijkt meteen de gegevens en bespreekt deze met u. We kunnen dan besluiten om de medicijnen die u voor uw diabetes gebruikt, aan te passen.

  Leefregels

  De diabetes-adviezen met een CGMS zijn hetzelfde als zonder CGMS. Het blijft belangrijk dat u uw bloedsuikers goed regelt.

  Mogelijke complicaties

  Ook als het inbrengen van CGMS helemaal goed is gegaan, kunnen er problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties. U kunt last krijgen van:

  • een ontsteking op de plaats waar de sensor van de CGMS is ingebracht
  • een rode huid op de plek waar de pleister zit

  Krijgt u hier last van? Neem dan contact op met uw diabetesverpleegkundige.

  Soms werkt de CGMS niet zoals het zou moeten. Dan kan het gebeuren dat het apparaatje uw bloedsuiker niet meet. Daarom is het belangrijk dat u zelf uw bloedsuiker dagelijks blijft controleren.
   

Polikliniek

Specialisme

Zorgverleners

Het diabetesbehandelteam bestaat uit:
 
 • endocrinologen
 • specialisten in opleiding
 • verpleegkundig specialisten
 • diabetesverpleegkundigen
 • diëtisten

Contact en vragen

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek diabetologie via het telefoonnummer hiernaast. 

088 75 55555
De afdeling is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van
08.00 - 17.00 uur

Meer informatie

De behandeling met de CGMS is nog erg nieuw. Informatie over dit onderzoek vindt u op www.glucosesensornet.nl.