Decubitus behandeling
Het UMC Utrecht is gespecialiseerd in de operatieve behandeling van decubitus bij patiënten met een dwarslaesie of spina bifida. De preventie van decubitus is het belangrijkste. Echter soms is er sprake van een ernstige wond waardoor een operatieve behandeling nodig is. Bij de operatie wordt de wond dicht gemaakt.
Mensen met een dwarslaesie hebben een verhoogd risico op het ontstaan van decubitus. De bloedsomloop en de conditie van de spieren zijn van minder goede kwaliteit, waardoor de huid erg kwetsbaar is. Daarnaast liggen of zitten mensen met een dwarslaesie constant in dezelfde positie waardoor er extra druk ontstaat op de huid. Drukplekken ontstaan vooral op de plekken waar het bot direct onder huid ligt, zoals bij zitbotten en het stuitje.
Als er sprake is van een ernstige decubituswond die niet wil genezen met conservatieve maatregelen, is een operatie noodzakelijk. De plastisch chirurg zal tot dit besluit komen in samenspraak van de huisarts en vaak de revalidatiearts. Bij de operatie wordt de wond gesloten door gezonde huid en spier te verplaatsen.
Resultaat
Wij streven naar een gesloten wond zodat zitten weer mogelijk is.
Naslag
Meer informatie over dwarslaesie leest u op de website van De Hoogstraat waar het UMC Utrecht een samenwerking mee heeft.
Resultaat
Polikliniek
Verpleegafdeling
Ziektebeeld
Contact
Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek plastische chirurgie. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.