Terug

Dorstproef

Dorstproef

Met de dorstproef onderzoeken we wat de oorzaak is van uw vele drinken en plassen. Tijdens de dorstproef kijken we of u tijdens dorsten uw urine voldoende kan concentreren.

Resultaat

 • Voorbereiding

  U wordt een dag van te voren opgenomen. De verpleegkundige zal dan een vochtbalans bijhouden. Hierop wordt geschreven hoeveel u drinkt en plast. De dag voor de test mag u drinken zoals u thuis gewend bent.

 • Tijdens het onderzoek

  U wordt in de ochtend vroeg gewekt door de verpleegkundige. De verpleegkundige prikt een infuus in uw arm. Dit infuus gebruikt de verpleegkundige om bloed af te nemen. U krijgt om 7:30 uur een licht ontbijt, zonder drinken en vloeibaar eten.

  Om 7:55 uur wordt u gevraagd om uit te plassen op een po. Er wordt een portie urine afgenomen voor het laboratorium en de verpleegkundige neemt bloed bij u af. Het gewicht, bloeddruk en hartslag wordt ook gemeten.

  Vanaf 8:00 uur wordt uw urine productie bijgehouden, dit betekent dat alle urine opgevangen moet worden. U wordt ieder uur gewogen. En iedere twee uur wordt een urineportie en bloed afgenomen voor onderzoek in het laboratorium. Hiernaast wordt iedere twee uur uw bloeddruk en hartslag gemeten. Wij gaan hiermee door tot de concentratie van de urine een stabiel punt heeft bereikt.

  Als er geen concentratie in de urine optreedt, dan zal in overleg met endocrinoloog de volgende fase van de test uitgevoerd worden. U krijgt 2 microgram desmopressine (dit is een hormoon dat op de nieren werkt en de functie heeft om de urine te concentreren) in een spier geïnjecteerd. Precies na 1 uur wordt u gevraagd om uit te plassen op een po. De verpleegkundige noteert de urineproductie en neemt een portie urine af. Hierna is de test klaar.

  De duur van de test staat niet van tevoren vast, maar hangt af van hoe de test precies verloopt. Meestal kan de test echter binnen 12 uur worden beëindigd.

 • Na het onderzoek

  Na het onderzoek mag u weer eten en drinken. De uitslag van de test krijgt u tijdens de opname te horen van de zaalarts.

Polikliniek

Verpleegafdeling

Ziektebeeld

Zorgverleners

Wachttijden en toegangstijden

Uitleg wachttijden
Belangrijk Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Foto blok

Afspraak

Contact en vragen