Terug

Duimbasis artrose behandeling

Duimbasis artrose behandeling

De behandeling van duimartrose kan in eerste instantie zonder operatie. Bijvoorbeeld door kleine spalkjes of oefentherapie. Als dit niet voldoende helpt of de artrose is al in een te ver gevorderd stadium kan een (kijk)operatie uitkomst bieden. Een kijkoperatie noemen we een artroscopie van de pols. Er zijn meerdere operatietechnieken. Hierover leest u op deze pagina.

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening van de gewrichten, ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Bij artrose gaat het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit en dit kan op den duur zelfs geheel verdwijnen. De bot uiteinden komen dan tegen elkaar en dit veroorzaakt pijn. Ook kan het aangedane gewricht daardoor moeilijker bewogen worden. 

Artrose kan op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaak van slijtage is het ouder worden. Ook overbelasting door bijvoorbeeld sporten of door bepaald werk kan een rol spelen. Tenslotte kan het ook ontstaan door directe beschadiging van een van de bandjes (“ligamenten”) of na een breuk (posttraumatische artrose).

Resultaat

Het doel van de behandeling is vermindering van de pijn en herwinnen van mobiliteit  en stabiliteit van de duim. en verbetering functie van de hand en pols. 

Behandeltechnieken

 

Welke methoden gebruikt worden hangt af van de klachten, welke gewrichten in de hand aangedaan zijn en de wensen en verwachtingen van de patiënt. 

Sardellentechniek

Als er sprake is van artrose van het duimbasisgewricht kan één van de handwortelbotjes van het gewricht (trapezium) worden verwijderd. Vervolgens wordt de holte opgevuld met een opgerolde pees uit de pols. Deze werkt als ‘kussentje’, zodat de versleten botjes niet meer tegen elkaar aan komen en dus de pijn verdwijnt. Deze techniek noemen we de sardellentechniek of peesinterpositietechniek.

Eaton Littler techniek

Als er sprake is van een instabiel gewricht is het vaak nodig om de duim te stabiliseren, deze techniek noemen we Eaton-Littler techniek. Hierbij wordt voorkomen dat de duim teveel inzakt door het in zijn geheel verwijderen van het versleten handwortelbeentje.

Resultaat

 • Voorbereiding

  Voordat de behandeling start, hebt u een afspraak op de polikliniek van de plastische chirurgie waar bekeken is welke behandeling het meest is geschikt voor u.

   

  U kunt na de behandeling niet zelf autorijden. Het is daarom belangrijk dat er iemand is die u na de behandeling naar huis brengt.

  Een afspraak op de polikliniek voorbereiden

  Het is belangrijk dat u uw afspraak op de polikliniek goed voorbereidt.

  Wat moet u meenemen?

  Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

 • Tijdens de behandeling

  De operatie vindt onder regionale verdoving of onder narcose plaats. Soms is het nodig een nacht in het ziekenhuis te blijven.

 • Na de behandeling

  In de meeste gevallen krijgt u gips na de behandeling. Tevens is het belangrijk om de hand goed hoog te houden om zwelling te voorkomen. U krijgt hiervoor een mitella of sling. Vaak wordt er nadat het gips af mag, gestart met handtherapie. U krijgt hiervoor een verwijzing op de polikliniek. 

  Deze nabehandeling vindt vaak plaats bij Handtherapie Utrecht.

  Mogelijke complicaties

  Zelfs als een behandeling helemaal goed is gegaan ("volgens het boekje"), kunnen er problemen ontstaan. Deze problemen noemen we complicaties

  Na een operatie voor artrose kan er een infectie (ontsteking) of forse blauwe plek (haematoom) ontstaan. Als er een artrodese, ofwel fusie van het gewricht is verricht, kan dit niet vastgroeien. Tot slot kan er CRPS (chronic regional pain syndrome) optreden.

Zorgverleners

Contact

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek plastische chirurgie. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist

088 75 569 04
De polikliniek is bereikbaar van 8.30 tot 12.00 en van 13.30 tot 16.00 uur. Van 12.00 tot 13.30 uur alleen voor spoedgevallen