Terug

Interventieradiologie bij vaatlijden

Bij endovasculaire behandeling van vaatlijden worden beeldgestuurde technieken gebruikt voor de behandeling van vaatvernauwingen of andere vaatafwijkingen van de aorta, armen, benen en halsvaten. Als de vaatafwijking goed in beeld gebracht kan worden dan kan de behandeling gericht plaatsvinden met zo min mogelijk schade aan de rest van het lichaam. De behandeling zal via de bloedvaten gebeuren (endovasculair). Voor iedere situatie zal bekeken worden wat de optimale aanpak is.

Meer informatie

Aorta, nieren en buikvaten

Aorta stenose

Een vernauwing van de lichaamsslagader (aorta) noemen we een aorta stenose. Deze vernauwing kan via de bloedvaten (endovasculair) worden behandeld op verschillende manieren, afhankelijk van meerdere factoren zoals de plaats en de oorzaak van de vernauwing. Lees meer over de behandeling.


Nierarterie stenose
Een vernauwing van de slagader naar een van uw nieren noemen we een nierarterie stenose. Deze vernauwing kan via de bloedvaten (endovasculair) worden behandeld door het opblazen van een ballonnetje of het plaatsen van een stent. De optimale behandeling is afhankelijk van meerdere factoren zoals de oorzaak van de vernauwing.  Lees meer over de behandeling.

Buikvaten stenose

Er zijn over het algemeen drie bloedvaten die de ingewanden (buik organen, maag en darmen) voorzien van bloed.  Een vernauwing deze bloedvaten noemen we een stenose van de viscerale vaten. Deze vernauwing kan via de bloedvaten (endovasculair) worden behandeld door er een ballonnetje in op te blazen of door een stent te plaatsen. De optimale behandeling is afhankelijk van meerdere factoren zoals de plaats en de oorzaak van de vernauwing. Lees meer over de behandeling.


Bekken en benen

Stenose van bekkenvaten

Een vernauwing van de slagaders die in het bekken verlopen noemen we een stenose van de iliacaal vaten. Deze vernauwing kan via de bloedvaten (endovasculair) worden behandeld op verschillende manieren. Er kan een ballonnetje worden opgeblazen of een stent worden geplaatst. De optimale behandeling is afhankelijk van meerdere factoren zoals de plaats en de oorzaak van de vernauwing. Lees meer over de behandeling.

Stenose van beenvaten

Een vernauwing van de slagaders die in het bovenbeen, de knie of onderbeen zitten noemen we een stenose van de beenvaten. Deze vernauwing kan via de bloedvaten (endovasculair) worden behandeld op verschillende manieren. Er kan een ballonnetje worden opgeblazen of een stent worden geplaatst. De optimale behandeling is afhankelijk van meerdere factoren zoals de plaats en de oorzaak van de vernauwing. Lees meer over de behandeling.


Urokinase bij stolsel in het bloedvat

Soms kan er een afsluiting van het bloedvat ontstaan door een bloedstolsel. Als deze afsluiting door het bloedstolsel nog niet te lang bestaat, kan er gekozen worden voor een behandeling met urokinase. Urokinase is een middel dat het stolsel oplost. Lees meer over de behandeling.


Dialyse shunt

Een dialyseshunt is een verbinding tussen een slagader en een ader die in uw lichaam, meestal in de arm, deze wordt door de chirurgen bij u aangelegd. Lees meer over de behandeling.


Boogvaten stenose

De slagaders naar de armen en de hals takken van het eerste deel van de lichaamsslagader af. Deze aftakkende slagaders noemen we de boogvaten. Als er een vernauwing optreedt van een aftakkende slagader richting de armen kan dit klachten geven aan de hand of armen. Als er een vernauwing optreedt van de aftakkende halsslagader kan dit klachten geven van de hersendoorbloeding, bijvoorbeeld een TIA of infarct. Lees meer over de behandeling.


Halsvaten stenose

Een vernauwing van de grote halsslagaders noemen we een carotis stenose. De halsslagaders verzorgen de doorbloeding van de hersenen. Door een vernauwing van de halsslagaders kunnen er klachten optreden van de hersendoorbloeding zoals een TIA of herseninfarct. De vernauwing van de halsslagader kan chirurgisch of via de bloedvaten (endovasculair) worden behandeld. Lees meer over de behandeling.

Hebt u vragen?

Hebt u vragen over interventieradiologie bij vaatlijden? Neem dan contact op met de afdeling radiologie via het volgende telefoonnummer:

T 088 75 55555

De afdeling is bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur