Terug

Krabbeheersings- programma

Het krabbeheersingsprogramma is een behandeling die bedoeld is voor patiënten met jeukende huidaandoeningen, die krabben uit gewoonte. Bij het uitvoeren van het programma krijgt u begeleiding. Vraag uw verpleegkundige voor meer informatie over het krabbeheersingsprogramma. 

Informatie over eczeem

Wat is Krabbeheersings- programma

Krabben

Krabben is een reflex, een automatische reactie op jeuk. Krabben als automatische reactie op jeuk houdt altijd snel weer op en leidt bijna nooit tot verwondingen aan de huid.

Het automatisch als reflex krabben kan zich echter gaan uitbreiden. Dan is niet alleen jeuk maar bijvoorbeeld ook spreken over jeuk genoeg om te gaan krabben. Probeer het maar eens uit op een feestje: als u een tijd praat over jeuk ziet u allerlei mensen gaan krabben. Vaak weten ze niet eens dat ze dat doen.

De gevolgen van krabben

Krabben heeft ook gevolgen. Sommige gevolgen zijn in eerste instantie prettig, zoals vermindering van jeuk of een lekker gevoel.

Andere gevolgen zijn minder prettig of zelfs erg vervelend. Zo is het bijvoorbeeld vervelend als anderen opmerkingen gaan maken of als u door het krabben wonden krijgt. Deze krabletsels geven bij de genezing vaak extra jeuk. Ook verslechtert hierdoor de conditie van uw huid, die meestal bij een huidaandoening toch al kwetsbaar is. 

Krabbeheersingsprogramma

Voor krabben uit gewoonte is een krabbeheersingsprogramma ontwikkeld. Bij het uitvoeren van dit programma krijgt u begeleiding. Hiernaast vindt u folders over het krabbeheersingsprogramma, omgaan met jeuk en het jeukdagboek.

Informatiefolders

Deze folders zijn ter aanvulling en ondersteuning van het programma en komen er niet voor in de plaats.
Vraag uw verpleegkundige voor meer informatie over het programma

Hebt u vragen?

Polikliniek

Verpleegafdeling

Specialisme

Contact en afspraak maken

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek dermatologie.

De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van

08.00 - 17.00 uur