Terug

Medicijnen bij eczeem

Als een behandeling met zalven onvoldoende werkt, kan een arts/verpleegkundig specialist voor eczeem medicijnen in de vorm van tabletten voorschrijven. In het expertisecentrum eczeem van het UMC Utrecht is hier voor specifieke deskundigheid aanwezig. Er bestaan medicijnen tegen eczeem, medicijnen tegen jeuk en medicijnen tegen huidinfecties.

Mijn patiënt doorverwijzen
Informatie over eczeem

Wat is Medicijnen bij eczeem

Bij zeer ernstig of hardnekkig eczeem kan de arts/ verpleegkundig specialist afweeronderdrukkende medicijnen voorschrijven. Deze tabletten werken sterker dan zalven, maar kunnen meer bijwerkingen hebben. De arts/ verpleegkundig specialist schrijft alleen tabletten voor als het eczeem zeer ernstig is en smeren onvoldoende helpt.

  •  Prednison: prednison krijgt u meestal voor een korte periode.
  • Voorbeelden van afweeronderdrukkende medicijnen zijn Ciclosporine (Neoral®), Azathiprine (Imuran®), Mycofenolzuur (Myfortic® en Cellcept®) of Methotrexaat. Tijdens het gebruik van afweeronderdrukkende medicijnen komt u vaker op controle bij de arts.
  • Als andere medicijnen onvoldoende helpen, kunt u mogelijk baat hebben bij Dupilumab. Dit is een zogenaamde biological. Uw arts of verpleegkundig specialist heeft hierover meer informatie. 
  • Medicijnen tegen huidinfecties: antibioticumkuur.

Informatiefolders medicijnen

Medicijnen tegen jeuk

Antihistaminica

Bij jeuk kan het slikken van antihistaminica verlichting brengen. Antihistaminica kunnen jeukremmend werken. Histamine is een stof die opgeslagen ligt in het lichaam en vrijkomt doordat het lichaam geprikkeld wordt. Het vrijkomen van histamine zorgt ervoor dat kleine bloedvaatjes wijder worden en dat er vocht uit lekt. Hierdoor wordt de huid rood en gaat jeuken.

Bijwerkingen van antihistaminica

Sommige antihistaminica hebben als bijwerkingen moeheid, slaperigheid en concentratiestoornissen. In sommige gevallen kunnen deze bijwerkingen juist gunstig zijn bij de behandeling van eczeem, bijvoorbeeld bij slaapproblemen door jeuk. Bij nieuwere antihistaminica komen deze bijwerkingen nauwelijks voor.

Medicijnen bij eczeem en het UMC Utrecht

Nationaal expertisecentrum eczeem

De Nederlandse federatie van Universitair medische centra (NFU) heeft de afdeling dermatologie & allergologie van het UMC Utrecht aangewezen als nationaal expertisecentrum voor patiënten met moeilijk behandelbaar constitutioneel eczeem. Patiënten uit heel Nederland worden naar ons doorverwezen vanwege onze specifieke deskundigheid.

Zorgkosten

Het UMC Utrecht maakt ieder jaar afspraken met zorgverzekeraars over de tarieven van zorgkosten. Deze tarieven hebben invloed op de hoogte van uw zorgpremie. Wij vinden het belangrijk dat de tarieven voor u als patiënt zo inzichtelijk mogelijk zijn. Zo kunt u vooraf zien wat uw behandeling bij het ziekenhuis kost. Daarom kunt u hier alle tarieven voor behandelingen van de zes grote zorgverzekeraars bekijken. 

Hebt u vragen?

Als u een afspraak wilt maken, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek dermatologie of de polikliniek allergologie.

Polikliniek

Verpleegafdeling

Specialisme

Patiëntenportaal Mijn UMC Utrecht

Als patiënt van het UMC Utrecht hebt u toegang tot het patiëntenportaal Mijn UMC Utrecht. In het patiëntenportaal kunt u zien welke afspraken er gepland staan in het UMC Utrecht, welke medicijnen u gebruikt en wat uw uitslagen zijn. Ook kunt u in Mijn UMC Utrecht een bericht sturen naar uw zorgverlener via een e-consult. 

Relevante links

Voor meer informatie over eczeem kun u kijken op de websites van: