Terug

Medicijnen bij neuspassageklachten

Meerdere ziektebeelden kunnen neuspassageklachten veroorzaken. De behandeling van uw neuspassageklachten hangt samen met het ziektebeeld dat deze klachten veroorzaakt. Behandelingen starten we bij een ontsteking van uw neusslijmvliezen (rhinitis), een allergie of bij de aanwezigheid van neuspoliepen (dit zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies). In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij vergrote neusschelpen of bij een scheefstand van het neustussenschot, is een operatie nodig.

> Mijn patiënt doorverwijzen

Wat is Medicijnen bij neuspassageklachten

De binnenkant van uw neus

De binnenkant van uw neus is bedekt met slijmvlies. Dit slijmvlies zit vol met klieren die slijm produceren en met bloedvaten. Normaal wordt er precies genoeg slijm gemaakt om uw neus prettig nat te houden. Het slijm in de neus werkt als een beschermende laag tegen bacteriën en virussen. Te veel slijm in uw neus veroorzaakt snotteren. 

Naast te veel slijm in de neus veroorzaakt ook een verdikking van het neusslijmvlies een neusverstopping. Deze slijmvliesverdikking ontstaat als de bloedvaten in het neusslijmvlies tijdelijk bloed vasthouden en hierdoor dikker worden, zoals bij een aanval van allergie.

Meer informatie

Mogelijke behandelingen zijn

  • Neusspoelen Neusspoelen met fysiologisch zout heeft als doel het reinigen van uw neus (verwijderen van korstjes), het laten slinken van het neusslijmvlies, het  verbeteren van de doorgankelijkheid en de beluchting van de neus, het voorkomen van infecties en het bevorderen van de genezing. Uw kno-arts spreekt met u af hoe vaak u per dag moet spoelen en hoe lang u daarmee doorgaat. Als u het advies krijgt om uw neus te spoelen, krijgt u van de polikliniekassistente een instructiefolder mee naar huis. In deze folder staat ook hoe u de fysiologische zoutoplossing thuis kunt maken.
  • Neusspray of -druppel Een neusspray is een manier om medicijnen door de neus toe te dienen. Er zijn verschillende soorten neussprays met verschillende werkzame stoffen. Bij een virale ontsteking (virus) van de neusslijmliezen schrijven we een neusspray voor met xylometazoline. Deze spray mag u maximaal 7 dagen gebruiken.Als u een allergische ontsteking van de neusslijmvliezen hebt of wanneer langdurige behandeling gewenst is, zoals bij een chronische ontsteking van de neusbijholten, dan starten we met een neusspray met corticosteroid. Wanneer u ook neuspoliepen hebt dan krijgt een neusdruppel met een corticosteroid de voorkeur.  
  • Antihistaminica Als u neuspassageklachten hebt door een allergie krijgt u naast een neusspray ook een allergietablet voorgeschreven; wij noemen dit een antihistaminicum. Een antihistaminicum onderdrukt allergische reacties. Het blokkeert de werking van het lichaamseigen histamine. Histamine ligt in bepaalde cellen opgeslagen en komt vrij nadat uw lichaam in contact is geweest met een een stof waar u allergisch voor bent (een allergeen).

Mogelijke bijwerkingen

Veelvoorkomende bijwerkingen van een antihistaminicum zijn moeheid en slaperigheid. Wanneer u hier last van krijgt, neem dan contact op met uw behandelend arts.  

Controle

Meestal komt u nadat u met de behandeling bent gestart nog een keer bij een kno-arts om te kijken of uw klachten zijn verminderd.  Vaak maken we een afspraak na zes weken, omdat de neussprays en -druppels vaak pas na die tijd het gewenste resultaat geven. 

Vrouw kijkt op telefoon

Wat moet u meenemen?

Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

Lees meer

Tips voor het gesprek over de behandeling

Met deze aandachtspuntenlijst kunt u zich voorbereiden op het gesprek met de zorgverlener over uw behandeling. 

Lees meer

Wachttijden

Laatst bijgewerkt: 12-12-2019

Toegangstijd polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde: 35 dagen

BELANGRIJK

Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Hebt u vragen?

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen?  Neem dan contact op met de polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde.

Polikliniek

Verpleegafdeling

Specialisme

Ziektebeelden