Terug

Nefrostomiekatheter (NSK)

Nefrostomiekatheter (NSK)

Als de nier urine produceert, maar deze niet via de urineleider afgevoerd kan worden, kan een afvoerslang geplaatst worden. Zo kan de urine toch afgevoerd worden en de nier zijn functie vervullen.

Meer informatie uitklapper, klik om te openen

Opname

De plaatsing van een nefrostomiekatheter is niet zonder risico. Ontsteking en bloeding zijn problemen die kunnen optreden. Daarom wordt u bij een plaatsing van een nefrostomiekatheter opgenomen in het ziekenhuis. Afhankelijk van hoe het met u gaat, kunt u weer naar huis.

 

Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen

De plaatsing van de drain vindt meestal plaats op een interventiekamer. Bij aanvang wordt eerst (meestal met echo of CT) nog een afbeelding gemaakt van de nier. Daarna worden de huid en de weg naar de nier verdoofd. Hierna wordt een naald in de nier gebracht, waarna door de naald een draad wordt geplaatst. Over de draad wordt dan een slang geplaatst met het uiteinde in het verzamelsysteem van de nier. De slang (de nefrostomiekatheter) wordt op de huid vastgemaakt (meestal met een plakker, zelden met een hechting). De urine loopt dan via de slang in een zak. Over het dagelijks gebruik en de hulpmiddelen die daarbij gebruikt kunnen worden, krijgt u van de (wijk)verpleegkundige uitleg. Als de nier na verloop van tijd de urine weer inwendig af kan voeren, wordt de NSK verwijderd.

Zorgverleners

Contact uitklapper, klik om te openen

Neem dan contact op met de afdeling radiologie via het telefoonnummer hiernaast.

088 75 55555

De afdeling is bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur

Polikliniek

Ziektebeeld

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.