Terug

Neusschelpverkleining

We voeren een neusschelpverkleining uit bij mensen met een blijvende zwelling van de onderste neusschelp en een verminderde doorgankelijkheid van de neus ondanks behandeling met medicijnen. Het doel van de operatie is dat u makkelijker kunt ademen.

Voorbereiding

Afhankelijk van dereisafstand en uw lichamelijke conditie komt u één dag voor de ingreep of op de operatiedag zelf naar het ziekenhuis. Vanaf twaalf voor de operatie moet u nuchter zijn; u mag dan dus niet eten of drinken. Ook mag u meestal geen medicijnen nemen die de bloedstolling beïnvloeden. Dit heeft uw behandelend arts met u op de poli besproken. Het verschilt per medicijn hoe lang van te voren u moet stoppen. Volg dus de instructies van uw behandelend arts hierover op.

Na de operatie blijft u meestal nog één of twee nachten in het ziekenhuis. U kunt naar huis zodra de tampons uit uw neus zijn verwijderd en u instructies van de verpleegkundige heeft gekregen over de nabehandeling.

Operatie

Wat gebeurt er voor tijdens en na de operatie?

Lees meer

Tips voor het gesprek over de operatie

Met deze aandachtspuntenlijst kunt u zich voorbereiden op het gesprek met uw zorgverlener over uw operatie.

Lees meer
Vrouw kijkt op telefoon

Wat moet u meenemen?

Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

Lees meer

Anesthesie (verdoving of narcose)

Dit is algemene informatie over anesthesie (verdoving of narcose). De anesthesioloog geeft u tijdens het ‘preoperatief spreekuur’ meer uitleg over anesthesie.

Lees meer

Tijdens de behandeling

De operatie vindt plaats onder volledige narcose. Hierbij wordt u door de anesthesist in slaap gebracht. U  wordt pas wakker wanneer de operatie achter de rug is.

De kno-arts haalt een strook neusschelpslijmvlies met eventueel ook neusschelpbot weg. Het is niet altijd nodig een neustampon in de neus aan te brengen. 

Duur van de operatie

De operatie duur ongeveer negentig minuten

Mogelijke complicaties

Bij iedere operatie, ook een neusoperatie, is er sprake van enig risico. Bij deze operatie kan een infectie optreden of een onverwachte bloeding. Verder kunnen er littekens van het slijmvlies, zogenaamde verklevingen, ontstaan. Dergelijke complicaties zijn echter goed behandelbaar. Ook kan het uiteindelijk resultaat soms tegenvallen. Uw kno-arts schat zo zorgvuldig mogelijk in hoe groot in uw geval de kans op afname van de klachten is.

Zorgverleners

Na de behandeling

De eerste dagen na de operatie is er een kans dat er een beetje vers bloed of bloederig slijm uit de neus komt. Soms kunnen zelfs oude bloedresten de neus verlaten. Dit stopt meestal na enige tijd vanzelf. U draagt een gaasje onder de neus. Dit noemen we een neussnor.

Het schoonhouden (spoelen) van de neus is zeer belangrijk. Dit kunt u doen met een keukenzoutoplossing. Uw arts of verpleegkundige instrueert u hoe u dit het beste kunt doen. Door te  spoelen geneest het slijmvlies in de neus sneller.

Leefregels

  • niet bukken, persen, neus snuiten of zwaar tilklen
  • de eerste week na de ingreep niet te heet douchen
  • 4-6 maal daags de neus spoelen
  • stoten van de neus voorkomen
  • vermijdt de eerste twee weken contact met mensen die verkouden zijn of een ontsteking hebben

Wachttijden

Laatst bijgewerkt: 12-12-2019

Toegangstijd polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde: 35 dagen

Belangrijk

Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Hebt u vragen?

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen?  Neem dan contact op met de polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde. 

Polikliniek

Verpleegafdeling

Specialisme