Terug

Reconstructie na huidkanker

Huidkanker ontstaat doordat huidcellen kwaadaardig worden en zich ongeremd gaan delen. Bij de behandeling van huidkanker is het van belang om al deze cellen te verwijderen. Soms ontstaat dan een groot defect, bijvoorbeeld in het gezicht. Door innovaties binnen de plastisch reconstructieve chirurgie zijn wij steeds meer in staat om grote defecten die ontstaan door huidkanker zo functioneel en esthetisch verantwoord te herstellen.

>Mijn patiënt doorverwijzen

Een plastisch chirurg is bij de behandeling van huidkanker betrokken als de huidkanker groot is of als het belangrijk is dat een zo optimaal mogelijk functioneel, maar ook esthetisch resultaat wordt bereikt. 

De plastisch chirurg snijdt de huidkanker weg verricht vervolgens een reconstructie. Dit kan bijvoorbeeld als de huidkanker zich in het gezicht bevind. 

Voorbereiding

Voorafgaand aan de operatie heeft u altijd een afspraak met de plastisch chirurg. Deze bespreekt met u het operatieve plan, het te verwachte resultaat en mogelijke complicaties. Daarnaast is er eens in de twee weken een speciaal spreekuur waarbij de plastisch chirurg samen met de dermatoloog en de radiotherapeut bespreekt wat de beste behandeling voor u is. 

Uw plastisch chirurg bespreekt met u of de behandeling onder lokale verdoving kan plaatsvinden of onder algehele narcose. 

Tijdens de behandeling

De meeste operaties voor huidkanker vinden plaats onder lokale verdoving. U mag voorafgaand aan de ingreep dan gewoon eten en drinken. 

Bij de operatie wordt de huidkanker weg gesneden. De wond kan op verschillende manieren worden gesloten. Mogelijkheden zijn: een huidtransplantaat of een huidverschuiving. 

Na de behandeling

Als de behandeling onder lokale verdoving plaatsvindt, mag u na de operatie weer naar huis. Neem wel iemand mee die kan rijden.   

Mogelijke complicaties
Zelfs als een behandeling helemaal goed is gegaan (“volgens het boekje”), kunnen er problemen ontstaan. Zulke problemen noemen we complicaties.

Na een operatie voor huidkanker kunnen wondgenezingsstoornissen optreden. Daarnaast kan het zijn dat de huidkanker niet geheel is verwijderd. Dan moeten er nog een stukje worden weggenomen.

Resultaat

Het belangrijkste is dat de huidkanker volledig is weg gehaald. Daarnaast streven wij naar een zo fraai mogelijk resultaat. 

 

Hebt u vragen?

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek plastische chirurgie. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.

De polikliniek is bereikbaar van 8.30 tot 12.00 en van 13.30 tot 16.00 uur. Van 12.00 tot 13.30 uur alleen voor spoedgevallen

Polikliniek

Verpleegafdeling

Ziektebeeld