Terug

Renale denervatie

Renale denervatie

Renale denervatie is een behandeling voor patiënten met een moeilijk behandelbare of onbehandelbare hypertensie (hoge bloeddruk). Bij renale denervatie wordt de functie van de zenuwbanen van en naar de nieren (renaal) onderbroken. Deze behandeling kan de bloeddruk verlagen 

Voorbereiding uitklapper, klik om te openen

Voor de behandeling wordt u opgenomen op de verpleegafdeling cardiologie (B4 west).
Soms moeten er nog onderzoeken gedaan worden, zoals:

Opname

We ontvangen u op de afdeling. Meestal is dat op de dag van de behandeling. Hier krijgt u uitleg over de behandeling en de opname op de afdeling. Daarna controleren we uw bloeddruk en hartslag. Ook krijgt u ter voorbereiding op de denervatie een infuusnaald.

Eten en drinken

 • Indien u vóór 13.00 uur aan de beurt bent voor de ingreep.
  • Tot zes uur van tevoren mag u vast voedsel eten : soep, yoghurt, karnemelk, andere melk bevattende dranken, vet bevattende dranken, vast voedsel.  
  • Tot twee uur voor de ingreep mag u helder vloeibaar drinken: water, thee, zwarte koffie (zonder melk), koolzuurhoudende dranken, vruchtensappen zonder vruchtvlees.
 • Indien als u ná 13.00 uur aan de beurt bent.
  • Licht ontbijt tussen 6.00-7.00 uur.  
  • Tot twee uur voor de ingreep mag u helder vloeibaar drinken: water, thee, zwarte koffie (zonder melk), koolzuurhoudende dranken, vruchtensappen zonder vruchtvlees.
 • Uitzonderingen
  Bent u insuline afhankelijke diabetes patiënt, wat u wel of niet mag eten of drinken en wanneer u uw bloedsuiker moet prikken.

Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen

De denervatieprocedure van de nieren wordt op de hartkatheterisatiekamer uitgevoerd door de cardioloog. U krijgt een kleine verdovende prik in de lies op de plek waar de katheter (dun hol slangetje) wordt ingebracht. Dit is in de slagader in de lies. Op deze plaats ligt de slagader relatief dicht onder het huidoppervlak en is daarom gemakkelijk aan te prikken. De katheter wordt opgevoerd tot de slagaders die naar de twee nieren leiden. Met behulp van contrastvloeistof en röntgenopnamen wordt de katheter naar de goede positie geleid in uw nierslagaders. Vervolgens wordt in een aantal stappen de behandeling uitgevoerd. De zenuwen van en naar de nieren zullen hierdoor worden onderbroken.

Na de behandeling uitklapper, klik om te openen

Na de behandeling blijft u een nacht ter observatie in het ziekenhuis. Als er geen problemen optreden, kunt u de volgende dag naar huis. 

Effect van renale denervatie 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat renale denervatie de bloeddruk verlaagt. Het effect is helaas niet bij elke patiënt even groot. Bij de ene patiënt werkt het heel goed, maar er zijn ook patiënten die weinig of geen resultaat zien.

Op dit moment is van tevoren (nog) niet te bepalen wie baat heeft bij de behandeling en wie niet. Het bloeddrukverlagende effect treedt niet direct op. In het algemeen duurt het weken tot enkele maanden voordat het effect duidelijk meetbaar is. Goede behandeling van de hoge bloeddruk verkleint het risico op hart- en vaatziekten.

Renale denervatie en het UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen

Het UMC Utrecht is hét Hart- en vaatcentrum van midden-Nederland. Ons doel: minder hart- en vaatziekten. Hieraan werken we elke dag tijdens de patiëntenzorg, door wetenschappelijk onderzoek en door onderwijs.

Uw zorg in