Terug

Sportgeneeskunde

Wij onderzoeken, behandelen en begeleiden mensen met sportblessures of andere gezondheidsproblemen die zijn ontstaan door sporten. Het doel is dat u (weer) op een veilige en verantwoorde manier kunt gaan sporten. Voor complexe klachten van de knie of enkel/voet houden wij spreekuur met andere professionals, zoals de orthopedisch chirurgen en reumatologen. Dit doen wij vanuit de Mobility Clinic.

Voorbereiding

Vrouw kijkt op telefoon

Wat moet u meenemen?

Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

Lees meer

Tips voor het gesprek

Veel mensen vinden het prettig als ze het gesprek met hun zorgverlener kunnen voorbereiden. Deze tips kunnen u daarbij helpen.

Lees meer

Sportgeneeskunde en het UMC Utrecht

We hebben o.a. de volgende mogelijkheden om u te onderzoeken:

De sportarts luistert naar uw verhaal en uw vragen en hij onderzoekt u. Als het nodig is, doet hij aanvullend onderzoek.

Preventief sportmedisch onderzoek (sportkeuring)

U kunt bij ons terecht voor preventief, verplicht en vrijwillig sportmedisch onderzoek: inspanningstesten en onderzoek om uw fitheid, belastbaarheid en sportmogelijkheden in kaart te brengen en u vervolgens te adviseren.

Het kan zijn dat u een preventief sportmedisch onderzoek vergoed krijgt vanuit de aanvullende verzekering, maar u kunt het ook op eigen kosten laten doen.

Na een preventief sportmedisch onderzoek krijgt u meteen de uitslagen van de onderzoeken en de adviezen. De uitslag van evt. bloedonderzoek krijgt u op een later moment.


Soorten sportmedisch onderzoek

  • Basis sportmedisch onderzoek (ongeveer 1 uur); intake met uitgebreide vragenlijst, onderzoek (o.a. lengte, gewicht en vetpercentage), hartfilmpje, longfunctieonderzoek, bloedonderzoek.
  • Groot sportmedisch onderzoek (ongeveer 1,5 uur): basis sportmedisch onderzoek + inspanningstest op de fiets of de loopband met hartfilmpje.
  • Topsportonderzoek (ongeveer 2 uur): groot sportmedisch onderzoek + ademgasanalyse tijdens inspanning.

Behandeladvies

Na het onderzoek bespreekt de sportarts het behandeladvies met u. Dit behandeladvies kan o.a. bestaan uit:

  • een specifieke behandeling, bijvoorbeeld een verwijzing naar de sportfysiotherapeut (bij u in de buurt of van de KNVB) met een behandelvoorstel 
  • een verwijzing naar een andere specialist
  • een trainingsadvies
  • preventieve maatregelen
  • aanpassingen in de sportschoenen, of andere hulpmiddelen zoals een brace.

Na de behandeling

Als uw klachten zijn verholpen of uw hulpvraag beantwoord is, ronden wij de behandeling in overleg met u af. Het kan zijn dat u nog wel een aanvullende behandeling, zoals bijvoorbeeld sportfysiotherapie, nodig heeft. We zorgen in dat geval voor een verwijzing.

Zorgverleners

Wachttijden

Informatie over de wachttijden polikliniek revalidatie en sportgeneeskunde vindt u hier:

Hebt u vragen?

Of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek sportgeneeskunde.

Meer over sportgeneeskunde

De vragen

De meeste vragen gaan over blessures van botten, spieren en pezen, maar ook als u bij inspanning last heeft van kortademigheid, snelle vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid of maag-darmklachten, kunt u terecht bij de polikliniek sportgeneeskunde.


Vergoeding

Vanaf 1 januari 2016 is Sportgeneeskunde opgenomen in de basisverzekering. Alle sportgebonden klachten vallen dan onder de verzekerde zorg (basispakket). Houd er echter rekening mee dat de eerste kosten van de behandeling en begeleiding onder het eigen risico vallen, zoals ook bij andere specialismen.
 

Preventief sportmedisch onderzoek (sportkeuring) blijft onder de aanvullende verzekering vallen. Wij raden u aan om uw polisvoorwaarden goed door te nemen, zodat u niet verrast wordt door onverwachte kosten.

Voor advies of begeleiding (bij blessures, sportmedisch onderzoek en andere sportgerelateerde klachten) heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Als u geen verwijzing heeft, moet u de begeleiding zelf betalen.