Terug

Stenose van de boogvaten

De slagaders naar de armen en de hals takken van het eerste deel van de lichaamsslagader af. Deze aftakkende slagaders noemen we de boogvaten. Als er een vernauwing optreedt van een aftakkende slagader richting de armen kan dit klachten geven aan de hand of armen. Als er een vernauwing optreedt van de aftakkende halsslagader kan dit klachten geven van de hersendoorbloeding, b.v. een TIA of infarct.

Meer informatie

De vernauwing van de halsslagader kan via de bloedvaten (endovasculair) worden behandeld. De endovasculaire behandeling bestaat vaak uit het plaatsen van een stent in de aftakkende slagader naar de arm of de hals. 

Werking en resultaat van de stentplaatsing in de boogvaten

Na verdoving van de lies wordt er een dun buisje - een katheter- in het vaatstelsel gebracht via de lies. Deze katheter wordt vervolgens via de lichaamsslagader door de vernauwing in de aftakkende slagader gemanoeuvreerd. Via de katheter kan de vernauwing worden behandeld. Dit  gebeurt vaak door ter plaatse een ballonnetje op te blazen (het ballonnetje wordt daarna verwijderd) gevolgd door het plaatsen van een stent die de vaatwand extra ondersteunt. Dit verkleint de kans dat de vaatwanden terugveren. Het doel van deze behandeling is om de aftakkende slagader weer goed doorgankelijk te maken voor het bloed en de doorbloeding van de arm of de hersenen te verbeteren.   

Voorbereiding

Opname

Vaak wordt men de middag of avond voorafgaand aan de behandeling opgenomen. Soms is de opname op de afdeling een uur tot enkele uren voor de behandeling. Na de behandeling kunt u ofwel dezelfde dag naar huis of blijft u voor goede monitoring nog een nacht in het ziekenhuis.

Tijdens de behandeling

De behandeling vindt plaats op een interventiekamer. De vernauwing in uw halsslagader wordt afgebeeld en vervolgens zal de stentplaatsing plaatsvinden. Dit gebeurt over het algemeen onder lokale verdoving. Na de behandeling wordt een controleafbeelding gemaakt. De behandeling duurt over het algemeen één tot twee uur. Als de behandeling klaar is, wordt er in de lies een inwendige hechting geplaatst (een angioseal). U moet nog vier uur platte bedrust houden zodat deze hechting in de lies goed blijft zitten. 

Hebt u vragen?

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de afdeling radiologie via het telefoonnummer: 088 75 55555

De afdeling is bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur.