Terug

Stenose van halsvaten

Een vernauwing van de grote halsslagaders noemen we een carotis stenose. De halsslagaders verzorgen de doorbloeding van de hersenen. Door een vernauwing van de halsslagaders kunnen er klachten optreden van de hersendoorbloeding zoals een TIA of herseninfarct. De vernauwing van de halsslagader kan chirurgisch of via de bloedvaten (endovasculair) worden behandeld.

Meer informatie

Een speciaal team van neurologen, interventieradiologen en vaatchirurgen onderzoekt van te voren welke manier van behandelen het meest geschikt is voor uw situatie. De endovasculaire behandeling bestaat uit het plaatsen van een stent in de halsslagader via de bloedvaten. Er wordt dan niet in de hals geopereerd, maar de behandeling wordt via de lies uitgevoerd.

Werking en resultaat van de stentplaatsing in de halsslagader (carotis)

Na verdoving van de lies wordt er een dun buisje – een katheter- in het vaatstelsel gebracht via de lies. Deze katheter wordt vervolgens via de lichaamsslagader door de vernauwing in de halsslagader gemanoeuvreerd. Via de katheter kan de vernauwing worden behandeld. Dit  gebeurt vaak door ter plaatse een ballonnetje op te blazen (het ballonnetje wordt daarna verwijderd) gevolgd door het plaatsen van een stent die de vaatwand extra ondersteunt. Dit verkleint de kans dat de vaatwanden terugveren. Het doel van de stentplaatsing is om de doorbloeding van de hersenen weer te verbeteren.  

Bloedverdunners

Om te zorgen dat de stent goed open blijft is het belangrijk dat u bloedverdunners krijgt en dat de bloedverdunners goed werken. We zullen dit  van te voren  testen.

Voorbereiding

Opname 

Vaak wordt men de middag of avond voorafgaand aan de behandeling opgenomen. Soms is de opname op de afdeling een uur tot enkele uren voor de behandeling. Na de behandeling kunt u ofwel dezelfde dag naar huis of blijft u voor goede monitoring nog een nacht in het ziekenhuis.  

Tijdens de behandeling

De behandeling vindt plaats op een interventiekamer. De vernauwing in uw halsslagader wordt afgebeeld en vervolgens zal de stentplaatsing plaatsvinden. Dit gebeurt over het algemeen onder lokale verdoving. Er is wel een anaesthesieteam aanwezig voor extra bewaking tijdens de stentplaatsing. Na de behandeling wordt een controleafbeelding gemaakt. De behandeling duurt over het algemeen één tot twee uur. Als de behandeling klaar is, wordt er in de lies een inwendige hechting geplaatst (een angioseal). U moet nog vier uur platte bedrust houden zodat deze hechting in de lies goed blijft zitten. Na de stentplaatsing controleren wij na drie en twaalf maanden uw behandelde halsslagader via echografie.

Hebt u vragen?

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de afdeling radiologie via het telefoonnummer: 088 75 55555

De afdeling is bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur.