Terug

Swinging eyelid decompressie

Swinging eyelid decompressie is een operatie waarbij wij de oogkas vergroten om uitpuiling van de ogen te verminderen. Bij de operatie maken we een sneetje naast het oog, waarna we het ooglid omklappen. Dan wordt via de binnenkant van het ooglid een deel van de bodem, zijwand en binnenwand van de oogkas weggenomen zodat de oogkas groter wordt en de inhoud van de oogkas wat kan wegzakken. Hierdoor komen de ogen dieper te liggen.

Voorbereiding

U wordt op de dag van de operatie ’s ochtends verwacht. U dient dan nuchter te zijn. U mag wel uw medicatie innemen. Bloedverdunners zijn gestopt of verminderd in overleg met uw arts en de trombosedienst. Na de operatie blijft u in ieder geval één nacht opgenomen. Veel patiënten kunnen de dag na de operatie naar huis, sommigen blijven een nacht extra.

Vrouw kijkt op telefoon

Wat moet u meenemen?

Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

Lees meer

Een ziekenhuisopname voorbereiden

Het is belangrijk dat u uw opname in het ziekenhuis goed voorbereidt. Leest u daarom de informatie bij ‘Vóór de opname’ en ‘De opnamedag’.

Lees meer

Tijdens de behandeling

Tijdens de operatie ligt u op de operatiekamer. Het operatieteam (bestaande uit de orbitachirurg, operatieassistenten en anesthesist/anesthesieverpleegkundigen wachten) u op in de operatiekamer en nemen met u de belangrijkste gegevens door. U wordt onder narcose gebracht waarna de operatie plaatsvindt. Deze duurt gemiddeld anderhalf uur. Aan het eind van de operatie worden er draintjes achtergelaten. Dit zijn kleine plastic flesjes die via een slangetje het laatste bloed uit het operatiegebied laten aflopen. De draintjes worden de ochtend na de operatie verwijderd. Na de operatie wordt u weer wakker gemaakt en naar de uitslaapkamer gebracht. Daar krijgt u een koelbril op de ogen en zal er pijnbestrijding gegeven worden aan de hand van de pijnscore die u aangeeft. Er zit zalf in de ogen waardoor u wazig ziet. Vanwege de zwelling rond de ogen zal het soms lastig zijn de ogen te openen. Als u goed wakker bent, wordt u naar de verpleegafdeling teruggebracht.

Operatie

Wat gebeurt er voor tijdens en na de operatie?

Lees meer

Anesthesie (verdoving of narcose)

Dit is algemene informatie over anesthesie (verdoving of narcose). De anesthesioloog geeft u tijdens het ‘preoperatief spreekuur’ meer uitleg over anesthesie.

Lees meer

Na de behandeling

De dag na de behandeling  komt de chirurg bij u langs en bespreekt met u of u naar huis kan. De zaalarts zal ook naar u kijken en samen met de verpleegkundige de afspraken voor het verwijderen van de hechtingen en de nacontrole op de poli maken. U moet in ieder geval twee weken niet bukken en tillen en niet sporten. Daarna adviseren we om op geleide van de klachten de lichamelijke inspanning weer langzaam op te bouwen. De meeste patiënten blijven vier tot zes weken thuis van hun werk. Ouders van kleine kinderen moeten hulp regelen bij de verzorging van de kinderen. De hechtingen mogen na één week door de huisarts verwijderd worden. De eerste controle op de polikliniek vindt na twee tot drie weken plaats.

Algemene leefregels na een oogoperatie

Mogelijke bijwerkingen 

De eerste dagen kunt u pijn hebben rond de ogen. U krijgt goede pijnstilling. Ook is het vaak behoorlijk gezwollen. De pijn neemt vaak na enkele dagen af. De zwelling is meestal na tien dagen een stuk verminderd. Als de pijn en/of zwelling duidelijk toenemen moet u contact opnemen met de verpleegafdeling. Ook als u koorts krijgt of als het gezichtsvermogen duidelijk is afgenomen neemt u contact met ons op.  

Mogelijke complicaties

    • Dubbelzien. Dit gaat meestal vanzelf over. Mocht het blijven bestaan dan is er een operatieve correctie mogelijk.
    • Ongevoeligheid van de wang en de bovenlip. Dit is meestal tijdelijk. Heel zelden blijft dit bestaan. Het is vervelend maar kan geen kwaad.
    • Asymmetrie van de uitpuiling. Een asymmetrie van  twee millimeter is nog acceptabel. Is het verschil groter dan is een her operatie te overwegen.
    • Blindheid aan één oog. Deze complicatie is zeer zeldzaam. Patiënten met suikerziekte lopen een iets groter risico.

Hebt u vragen?

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek oogheelkunde. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van uw specialist.

De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 11.30 en tussen 13.00 - 16.00 uur.

Polikliniek

Verpleegafdeling

Specialisme

Ziektebeeld