Uitwendige bestraling prostaatkanker
Bestraling (radiotherapie) is een medische behandeling met röntgenstraling. De behandeling is meestal gericht tegen kanker. Het doel van de bestraling is dan om de kankercellen te doden.
Meer informatie over bestraling bij prostaatkanker
Met radiotherapie worden de cellen van een gezwel zó beschadigd dat ze zich niet verder kunnen delen, of dat hun stofwisseling ontregeld raakt. De kankercellen sterven dan af. Met een apparaat (een versneller) wekken we röntgen- of elektronenstraling op. Die straling beschadigt kankercellen.
Helaas raken gezonde cellen ook beschadigd. Deze gezonde cellen herstellen zich gelukkig beter dan kankercellen. Dat is een belangrijk verschil. Want zo kunnen we de kankercellen doden, terwijl de gezonde cellen zich weer herstellen.
Behandelplan
De specialist die u behandelt met bestraling is de radiotherapeut. De radiotherapeut bepaalt zorgvuldig welke plaats precies bestraald wordt en wat de dosis van de bestraling moet zijn. Deze dosis wordt meestal verdeeld over verschillende bestralingen. U wordt dus meerdere keren per week behandeld. De radiotherapeut berekent voor u hoeveel bestralingen u nodig hebt. Dat hangt af van de soort kanker die u hebt.
Bestraling bij Prostaatkanker
Er zijn twee bestralingsmogelijkheden bij prostaatkanker: uitwendige bestraling en inwendige bestraling (brachytherapie), met jodium-125 zaadjes. De webpagina die u nu leest, gaat over uitwendige bestraling. Uitwendige bestraling bij prostaatkanker gebeurt in een van de volgende situaties:
- Bij een kwaadaardig gezwel in de prostaat. Het gezwel zit alleen in de prostaat en de zaadblaasjes.
- Na een prostaatoperatie, waarbij we twijfelen of het gezwel helemaal verwijderd is.
Wat moet u meenemen?
Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

Tips voor het gesprek
Veel mensen vinden het prettig als ze het gesprek met hun zorgverlener kunnen voorbereiden. Deze tips kunnen u daarbij helpen.

Contact
Hebt u vragen over deze behandeling? Neem dan contact op met deafdeling radiotherapie.
Aanvullende informatie
Meer informatie over radiotherapie, de bijwerkingen en wat hieraan gedaan kan worden kunt u ook vinden op