Terug

Vitrectomie in verband met netvliesloslating

Vitrectomie in verband met netvliesloslating

Behandeling

Een netvliesloslating wordt bijna altijd behandeld met een operatie. Op deze pagina wordt de behandeling van een netvliesloslating door middel van vitrectomie beschreven.

Meer informatie uitklapper, klik om te openen

De operatie

De operatie vindt meestal plaats in dagbehandeling. Dat wil zeggen dat u dezelfde dag weer naar huis gaat. Soms is een opname in het ziekenhuis nodig. De arts overlegt met u over de keuze.

Lokale verdoving of algehele narcose

De keuze tussen plaatselijke verdoving van het oog of algehele narcose met beademing wordt door de oogarts van tevoren met u besproken. Als u onder algehele narcose of onder plaatselijke verdoving met bewaking wordt geopereerd, moet u gezien worden op de POS-poli (Pre-Operatieve Screening). Daar heeft u een gesprek met de anesthesioloog.

Uw oog

Meer informatie over de behandeling

Glasvochtoperatie (vitrectomie)

Bij deze operatie wordt al het glasvocht uit het oog verwijderd. Hiervoor wordt met kleine instrumenten in het oog gewerkt. Aan het einde van de operatie wordt het oog gevuld met gas of olie. Dit is nodig om het netvlies gedurende enige tijd op zijn plaats te houden zodat het netvlies kan vastgroeien. De beslissing gas of olie achter te laten wordt door de chirurg genomen tijdens de operatie.

Met gas in het oog moet u vaak gedurende een aantal dagen een specifieke houding aannemen. Dit wordt met u besproken. Gas verdwijnt vanzelf uit het oog. Dit duurt drie tot acht weken, afhankelijk van het soort gas. De patiënt ziet de gasbel kleiner worden en vaak in kleine belletjes (zwarte rondjes) uiteenvallen. Met gas in het oog mag u niet vliegen of hoog de bergen ingaan.

Voor olie wordt gekozen als er een verhoogde kans bestaat op een nieuwe loslating. Olie moet wel met een nieuwe operatie worden verwijderd. In bijna alle gevallen wordt besloten de olie te verwijderen, omdat olie op langere termijn kan leiden tot complicaties, zoals verhoogde oogdruk en hoornvlies troebelingen. Ook het zien is over het algemeen beter zonder olie in het oog. De beslissing om de olie te verwijderen wordt genomen als de kans dat het netvlies weer loskomt klein is. Zekerheid kan echter niet worden gegeven.

Resultaat van de behandeling

Gemiddeld genomen lukt het bij negentig procent van de patiënten om het netvlies met één operatie aanliggend te krijgen. In de andere gevallen laat het netvlies toch weer los en zijn vaak meerdere operaties nodig om het netvlies op zijn plaats te houden.

Als het netvlies nog niet goed vastzit of het netvlies krimpt door verlittekening, zal het weer losgetrokken worden. Dit komt voor bij ongeveer tien procent van de operaties. Een nieuwe loslating kan ook ontstaan als er nog gas of olie in het oog zit. Bij gas is de loslating vaak volledig, bij olie is de loslating beperkt. In het geval van een tweede loslating zijn meer operaties nodig om het netvlies alsnog aanliggend te krijgen.

Ook een succesvolle operatie zal vaak niet leiden tot volledig herstel van de gezichtsscherpte, zeker als de gele vlek door de loslating is beschadigd. Het is moeilijk te voorspellen wat de schade zal zijn en in welke mate de gezichtsscherpte zich herstelt. Het herstel gaat langzaam en kan tot een jaar doorgaan.

Voorbereiding uitklapper, klik om te openen

De dag van de operatie 

Voorbereiding thuis:

  • Om infecties te voorkomen is het noodzakelijk dat u ’s morgens thuis een bad of douche neemt en uw haar wast. Dit laatste kan eventueel ook de dag ervoor.
  • We vragen u geen make-up of nagellak te gebruiken en geen sieraden om te doen.
  • Als de operatie onder plaatselijke verdoving plaatsvindt, hoeft u niet nuchter te blijven. Wij raden u wel aan niet te veel of te zwaar te eten op de ochtend van de operatie. Als de operatie onder algehele anesthesie of plaatselijke verdoving met bewaking plaatsvindt, moet u de instructies volgen die u van de anesthesioloog heeft gekregen. Meestal mag u vanaf middernacht niet meer eten of drinken, behalve een glaasje water, appelsap, thee of zwarte koffie zonder melk. Suiker mag wel. 

In het ziekenhuis:

  • U meldt zich met uw afsprakenkaart op het afgesproken tijdstip en locatie.
  • De verpleegkundige geeft u uitleg over de behandelingsprocedure.
  • Na de operatie wordt uw oog afgedekt met een verband en oogdop.
  • De volgende dag wordt het verband verwijderd en het oog gecontroleerd op de polikliniek. U zult daarna moeten gaan druppelen. 

Medicijnen. 

Wanneer u dagelijks medicijnen inneemt, kunt u daarmee doorgaan op de dag van de operatie, tenzij anders met u is besproken. Als u oogdruppels of oogzalf gebruikt, overleg dan met de arts of u hiermee vóór de operatie moet stoppen. Alleen plastabletten mag u ’s morgens vóór de operatie niet innemen. Als u bloedverdunners via de trombosedienst gebruikt, moet u dit melden en bespreken met arts of screeningsverpleegkundige.

Oproep 

Ongeveer twee weken tevoren, maar soms één dag voor de operatie, belt een medewerker van het opnamebureau. U hoort dan waar en wanneer u in het ziekenhuis verwacht wordt voor de operatie. Het kan ook voorkomen dat een geplande operatie vlak van tevoren wordt afgezegd omdat er spoedoperaties bij andere patiënten nodig zijn die voorrang krijgen. Dit is erg vervelend voor u, maar is helaas soms niet te vermijden. 

Wat te doen bij ziekte 

Als u vóór de operatie koorts of griep heeft, dan verzoeken wij u het opnamebureau oogheelkunde te bellen via telefoonnummer 088 75 578 94 of 088 75 568 00. De arts bekijkt dan of de operatie kan plaatsvinden. Soms is het beter om een nieuwe afspraak te maken.


Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen

De operatie vindt plaats in een operatiekamer die speciaal is uitgerust met apparatuur voor netvliesoperaties. In het midden van de ruimte staat een soort ‘tandartsenstoel’ waarop u plat komt te liggen. Het oog en de huid eromheen worden ontsmet. Vervolgens komen er steriele doeken over u heen, waar u rustig onderdoor kunt ademen. U ziet tijdens de operatie niet wat er gebeurt, omdat het andere oog onder deze doeken zit. De duur van de operatie kan erg variëren van 45 minuten tot enkele uren.

Na de behandeling uitklapper, klik om te openen

Voordat u naar huis gaat bespreekt de verpleegkundige hoe u het oog moet verzorgen en welke leefregels nodig zijn. Verder krijgt u een recept voor oogdruppels, een brief voor uw huisarts en uw nacontrole afspraken mee.

Bijna altijd worden twee soorten oogdruppels meegegeven:

  • Tobradex (tobramycine en dexamethason) 4x per dag 1 druppel
  • Atropine (atropine sulfaat) 2x per dag 1 druppel Maar dit kan bij u anders zijn, bijvoorbeeld als u ook een staaroperatie heeft ondergaan.

Als er gas is achtergelaten bij de operatie, is het zicht tijdelijk slecht. Na verloop van tijd merkt u dat de gasbel kleiner wordt en dat u over de gasbel heen kunt kijken. De gasbel verdwijnt na 3 tot 8 weken uit het oog, afhankelijk van het soort gas.

De standaardcontroles vinden plaats na één dag, na één en vier weken. Het kan noodzakelijk zijn dat u vaker voor controle moet komen. 

Leefregels 

Zo lang de gasbel in het oog aanwezig is geldt een aantal beperkingen:

  • U mag niet reizen per vliegtuig.
  • Verblijf in de bergen wordt afgeraden.
  • Het gebruik van lachgas en andere narcosegassen wordt afgeraden. In verband hiermee vragen wij u de groene polsband, die u van ons krijgt, te dragen.

Bij olie gelden die regels niet.

Algemene leefregels na een oogoperatie

video qr code

In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:

Mogelijke bijwerkingen

Als u nog uw eigen lens heeft, zal altijd na een glasvochtoperatie eerder staar ontstaan. Hoe snel na de operatie dit gebeurt, verschilt wel per patiënt. Soms wordt daarom besloten tegelijk met de glasvochtoperatie een staaroperatie te verrichten.

Mogelijke complicaties 

Er is een kleine kans op complicaties tijdens of na de operatie. Zoals bij alle operaties is er een gering risico op een infectie. Dit is wel een ernstige complicatie. De kans op een bloeding is iets groter. Soms herstelt dit spontaan, soms is een nieuwe operatie noodzakelijk. Als u uw eigen lens nog heeft, zal deze sneller verouderen na een glasvochtoperatie. Dit noemen we staar en is later met een staaroperatie te verhelpen. Andere oogproblemen die kort na de operatie kunnen ontstaan zijn een schaafwondje van het hoornvlies (erosie), verplaatsing van de kunstlens of problemen met de oogdruk. Deze problemen zijn veelal van tijdelijke aard. De dag na de operatie wordt het oog hierop gecontroleerd. Zoals eerder is vermeld treedt bij een klein deel van de patiënten een nieuwe netvliesloslating op. Bijna altijd is in dat geval het netvlies door littekenvorming gaan krimpen waardoor het weer losgetrokken wordt van de onderlaag. Het ontstaan van littekenweefsel is helaas nog niet te voorspellen of te voorkomen. Bij een nieuwe operatie wordt het littekenweefsel verwijderd, maar de littekenvorming is vaak nog niet voorbij. Daarom zijn soms meerdere operaties nodig gedurende langere tijd.

Zorgkosten uitklapper, klik om te openen

Het UMC Utrecht maakt ieder jaar afspraken met zorgverzekeraars over de tarieven van zorgkosten. Deze tarieven hebben invloed op de hoogte van uw zorgpremie. Wij vinden het belangrijk dat de tarieven voor u als patiënt zo inzichtelijk mogelijk zijn. Zo kunt u vooraf zien wat uw behandeling bij het ziekenhuis kost. Daarom kunt u hier alle tarieven voor behandelingen van de zes grote zorgverzekeraars bekijken.

Contact uitklapper, klik om te openen

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek oogheelkunde. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van uw specialist.

Contact

088 75 588 40

De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 11.30 en tussen 13.00 - 16.00 uur.

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Werken bij het UMC Utrecht

Contact

Afspraken

Praktisch

umcutrecht.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet