Terug

Webplaatsing

Bij het plaatsen van een web in een aneurysma wordt onder narcose een dun buisje – een katheter – via de lies in het vaatstelsel gebracht. Deze katheter wordt vervolgens naar het aneurysma in de hersenen gemanoeuvreerd. Eenmaal aangekomen bij het aneurysma wordt een web door de katheter in het aneurysma gebracht.

Een web is een soort plugje van fijnmazig gewoven nithinol.  Als de web zich ontplooit drukt het zich tegen de wand van het aneurysma waardoor het vast gaat zitten. Door het aneurysma op te vullen met een web stopt de bloedstroom in het aneurysma en kan het aneurysma niet meer gaan bloeden. 

Voorbereiding

Vaak wordt men de middag of avond voorafgaand aan de behandeling opgenomen. Soms is de opname op de afdeling een uur tot enkele uren voor de behandeling. Voor goede monitoring blijft u over het algemeen de nacht na de behandeling nog in het ziekenhuis.

Tijdens de behandeling

De behandeling vindt plaats op een interventiekamer. Daar start de anesthesist met de narcose. Daarna wordt het aneurysma in uw hoofd opnieuw afgebeeld en vervolgens behandeld met een web.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt een controleafbeelding gemaakt. De duur van de behandeling is over het algemeen tussen de één en twee uur. Als de behandeling klaar is, wordt er in de lies een inwendige hechting geplaatst (een angioseal). U moet nog vier uur platte bedrust houden zodat deze hechting in de lies goed blijft zitten. Daarna gaat u naar de uitslaapkamer en vervolgens terug naar de afdeling. Doorgaans zijn er weinig klachten achteraf en kan ’s avonds gewoon gegeten worden.

Vervolg

Na zes en achttien maanden zult u nog een controleonderzoek krijgen bestaande uit een scan en/of een angiogram op de angiokamer.

Hebt u vragen?

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de afdeling radiologie via het telefoonnummer hieronder.

De afdeling is bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur.