Terug

Wat u moet weten over het coronavirus (COVID-19) en het UMC Utrecht

Onze patiënten zijn kwetsbaar en onze medewerkers onmisbaar. Om ervoor te zorgen dat we zorg kunnen blijven geven aan ieder die het nodig heeft nemen we een aantal maatregelen. Op deze pagina en in onderstaande video lichten we de maatregelen toe.

Read this information in English: Measures coronavirus 

Bekijk hier de veelgestelde vragen van het UMC Utrecht en het Wilhelmina Kinderziekenhuis

Uw bezoek in het UMC Utrecht

Uw afspraak in het UMC Utrecht

Minder afspraken in het UMC Utrecht, spoedzorg gaat door

Omdat wij ook patiënten met het coronavirus behandelen, kunnen helaas niet alle geplande afspraken en behandelingen doorgaan op de manier die u van ons gewend bent. Uiteraard leveren we altijd alle spoedeisende zorg en gaan behandelingen die niet uitgesteld kunnen worden gewoon door. Wel worden er weer poliklinische afspraken of behandelingen gepland, maar vanwege de coronamaatregelen alleen in beperkte mate.

Uw gezondheid is zeer belangrijk. Hebt u spoedeisende klachten of verslechtert uw conditie? Neem dan altijd contact op met uw huisarts of behandelend arts. In goed overleg wordt u doorverwezen naar het ziekenhuis. U belast de zorg niet en we hebben in het ziekenhuis maatregelen genomen om te zorgen dat de omgeving zo veilig mogelijk is voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Dit doen we onder andere door gescheiden opvang en behandeling van patiënten met (verdenking op) COVID-19, door online of telefonisch contact tussen patiënt en zorgverlener als dit mogelijk is en door het beperken van de bezoekmogelijkheden. Daarnaast worden veel medewerkers en patiënten op besmetting getest en hanteren en benadrukken we de hygiëneregels en social distancing. Op deze manier beperken we het risico op verspreiding van het coronavirus.

Afspraak in het UMC Utrecht of telefonisch/e-consult

Als u binnenkort een afspraak bij ons hebt dan nemen wij contact met u op. We bespreken met u of u naar het UMC Utrecht komt voor uw afspraak  of dat uw afspraak  telefonisch of met een e-consult kan. Uw behandelend arts bekijkt samen met u wat passend is voor uw situatie. Als het belangrijk is dat u de arts ziet, dan kunt u naar het UMC Utrecht komen.

Vanwege de beperkte ruimte in de wachtkamer vragen we u om maximaal 10 minuten tevoren aanwezig te zijn.

Geef het aan als u griepachtige of verkoudheidsklachten hebt. Als het medisch noodzakelijk is dat u komt dan kunt u naar de speciaal ingerichte cohort polikliniek komen (lees bij vragen en antwoorden wat een cohort polikliniek is). 

Bezoekregeling

Vanaf 23 juni gelden de volgende bezoekregels:

Bezoek ons niet als u klachten hebt
Als u zelf klachten hebt, dan kunt u patiënten in ons ziekenhuis helaas niet bezoeken. Kan uw bezoek echt niet wachten vanwege de situatie van de patiënt? Overleg dit dan met de hoofdbehandelaar.

Bezoek per afdeling

Denk aan elkaar, houd 1,5 meter afstand!

Standaard verpleegafdelingen
Patiënten mogen iedere dag twee bezoekers ontvangen. De twee bezoekers mogen samen de patiënt bezoeken of kunnen elkaar afwisselen. Bij terminale patiënten gaat bezoek in overleg met de behandelaar. We vragen bezoekers om bij de patiënt op de kamer te blijven en niet op een andere plek in het ziekenhuis af te spreken.

Bezoektijden
De bezoektijden kunnen per afdeling anders zijn, maar in ieder geval tussen 11.00 en 21.00 uur. Zo zorgen we ervoor dat er niet te veel mensen op hetzelfde moment in het ziekenhuis zijn. Neem voor uw bezoek contact op met de afdeling om te vragen wat de bezoektijden zijn.

Standaard intensive care (F6)
Patiënten mogen iedere dag 1 bezoeker ontvangen. Er gelden geen vaste bezoekuren. Bij terminale patiënten gaat bezoek in overleg met de behandelaar.

Cohort-verpleegafdeling voor patiënten met coronavirus (COVID-19)
Patiënten mogen iedere dag 1 bezoeker ontvangen, tussen 15.00 en 20.00 uur. Bij terminale patiënten gaat bezoek in overleg met de behandelaar.

Cohort intensive care voor patiënten met coronavirus (COVID-19)
Eén keer per week mogen twee familieleden van de patiënt samen langskomen. Dit kan op maandag t/m vrijdag vanaf 14.00 uur, na overleg met de arts. Een maatschappelijk werker ondersteunt de bezoekers en ontmoet ze bij de hoofdingang. 

Wilhelmina Kinderziekenhuis
Gaat u naar locatie Wilhelmina Kinderziekenhuis, dan vindt u hier de bezoekersregeling. 

Geen begeleiding mee naar polikliniekafspraak

U kunt helaas geen begeleider meenemen naar de polikliniek. Niet naar de wachtkamer en ook niet in de spreek-/behandelkamer. De reden hiervoor is de 1,5 meter afstand maatregel die we overal toepassen. Uw begeleider vindt in restaurant de Brink een prettige plek om te wachten.

Een begeleider mag alleen mee naar de polikliniek als dat noodzakelijk is vanwege fysieke en mentale ondersteuning (en als hij/zij geen griepachtige klachten heeft, zoals hoesten en/of koorts).

Let op: deze maatregel is veranderd vanaf 27 april 2020. Tot deze datum was het wel toegestaan om één begeleider mee te nemen. Omdat we weer meer poliklinische afspraken in het UMC Utrecht plannen is de ruimte in de wachtkamers niet meer voldoende.

Bloedprikken

Komt u alleen naar het UMC Utrecht om bloed te prikken? Dan verzoeken we u om in de middag te komen, tenzij u nuchter moet blijven tot het moment van bloedprikken.

Gebruik mondneusmaskers (mondkapjes)

In het UMC Utrecht dragen medewerkers, patiënten of bezoekers een mondneusmasker als dat nodig is. Bij griepachtige klachten blijft u in principe thuis. Als het toch van belang is dat u naar het ziekenhuis komt, krijgt u een mondneusmasker. Dit om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) zoveel mogelijk te voorkomen. Onze medisch specialisten en verpleegkundigen dragen bij bepaalde handelingen ook een mondneusmasker. Dat gebeurt bij handelingen die druppels veroorzaken of waarbij zij heel dicht bij uw gezicht handelingen moeten uitvoeren. Medewerkers die griepachtige klachten hebben, mogen pas werken nadat ze zich hebben laten testen op het coronavirus en de uitslag negatief is.

Bezoekers die klachten hebben, kunnen patiënten in ons ziekenhuis helaas niet bezoeken. Als dat toch noodzakelijk blijkt (na overleg met de hoofdbehandelaar van de patiënt) krijgen deze bezoekers bij binnenkomst een mondneusmasker.

Hebt u verkoudheids- of griepachtige klachten en vraagt u zich af of het komt door het coronavirus?

Meldt u zich dan aan voor de  corona check via www.umcutrecht.nl/coronacheck. In deze gratis app vult u dagelijks eventuele klachten in zoals hoesten, kortademigheid of koorts. Een medisch team van het UMC Utrecht kijkt vervolgens goed naar uw gegevens en geeft u zo snel mogelijk een advies over een mogelijke besmetting met het coronavirus (COVID-19).

Wetenschappelijk onderzoek zoveel mogelijk gestopt

In verband met de corona-maatregelen zijn wij tijdelijk gestopt met wetenschappelijk onderzoek waarbij deelnemers en/of medewerkers naar het UMC Utrecht moeten komen, of waarbij de medewerker de deelnemer thuis moet opzoeken. U krijgt via een brief of e-mail te horen of uw onderzoek (tijdelijk) wordt stopgezet en wanneer het onderzoek eventueel weer start.

Onderzoeken waarbij stopzetten gevaarlijk kan zijn voor de deelnemer gaan wel door. Sommige onderzoeken gaan in aangepaste vorm door. Ook dan krijgt u bericht van de onderzoeker.

Voor vragen over het onderzoek waar u aan meedoet, kunt u contact opnemen met het studieteam. De contactgegevens vindt u in de informatiebrief van de desbetreffende studie.

Wetenschappelijk onderzoek naar het coronavirus (COVID-19)

In UMC Utrecht doen we wetenschappelijk onderzoek naar het coronavirus om zo snel mogelijk nieuwe kennis op te doen, die gebruikt kan worden voor nieuwe behandelingen of vaccins.

Wij vragen uw toestemming voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek naar het coronavirus, maar soms is dat onmogelijk. Het UMC Utrecht mag onder strenge voorwaarden uw medische gegevens gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek zonder uw toestemming te vragen. Uw gegevens worden zoveel mogelijk anoniem gebruikt. Dat betekent dat onderzoekers niet zien van wie de gegevens zijn Wanneer dit niet lukt, treffen we andere maatregelen om uw privacy te behouden.  Wilt u liever niet dat wij uw gegevens gebruiken? Laat het ons dan hier weten. Uw gegevens worden dan niet gebruikt. 

Informatie voor verwijzers

Essentiële zorg gaat onverminderd door

Naast de zorg voor besmette patiënten kan én moet ook de essentiële zorg, zoals de spoedeisende zorg en behandelingen die niet uitgesteld kunnen worden, voor patiënten met non-COVID-19 aandoeningen   onverminderd doorgaan. Patiënten waarvan eerder geplande afspraken of behandelingen helaas niet door kunnen gaan informeren wij hierover. Waar mogelijk gaat de afspraak telefonisch of via e-consult / videoconsult door.

Hebt u vragen?

  • Algemene vragen

Voor algemene vragen over het coronavirus kunt u het best kijken op de webpagina van het RIVM of bellen naar informatienummer 0800 1351.

  • Vragen over uw bezoek

Voor vragen over uw bezoek aan het UMC Utrecht en het coronavirus (COVID-19) kunt u bellen met 088 75 59 900 of e-mailen naar covid19@umcutrecht.nl.

  • Vragen over uw medische situatie

Maakt u zich zorgen over uw medische situatie? Neem dan contact op met uw behandelend arts via een e-consult in Mijn UMC Utrecht of bel met de polikliniek waar u onder behandeling bent. 

Wat kunt u doen om verspreiding te voorkomen?

  • Houd minimaal 1,5 meter afstand van andere mensen (patiënten, bezoekers, zorgverleners en andere ziekenhuismedewerkers)
  • Was regelmatig uw handen.
  • Schud geen handen.
  • Hoest en nies in uw elleboogholte.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Probeer zo min mogelijk aan uw gezicht te zitten (ogen, mond, neus).
  • Was altijd uw handen vóór het eten (ook voor tussendoortjes).