Vorige

Wat u moet weten over het coronavirus (COVID-19) en het UMC Utrecht

In ons ziekenhuis liggen mensen met een kwetsbare gezondheid. Onze patiënten zijn kwetsbaar en onze medewerkers onmisbaar. Om ervoor te zorgen dat we zorg kunnen blijven geven aan ieder die het nodig heeft nemen we een aantal maatregelen. We hopen op uw begrip en medewerking.

Read this information in English: Measures coronavirus

Belangrijke informatie voor patiënten

Minder afspraken in het UMC Utrecht

Omdat wij ook patiënten met het coronavirus  opnemen, kunnen helaas niet alle geplande afspraken en behandelingen doorgaan op de manier die u van ons gewend bent. Uiteraard leveren we wel alle spoedeisende zorg en behandelingen die niet uitgesteld kunnen worden.

Als u binnenkort een afspraak bij ons hebt die niet doorgaat, nemen wij contact met u op. Uw afspraak is misschien te vervangen door een telefonisch consult of een e-consult. Uw behandelend arts bekijkt wat passend is voor uw situatie. Ook kan het zijn dat het toch belangrijk is dat de arts u ziet. Dan kunt u gewoon naar het UMC Utrecht komen. Geef hierbij aan als u griepachtige of verkoudheidsklachten heeft. Dan vragen wij om u naar de speciaal ingerichte Cohort polikliniek te komen (lees bij vragen en antwoorden wat een Cohort polikliniek is) . 

Ook vragen wij u om maximaal 1 begeleider mee te nemen naar het ziekenhuis (die geen griepachtige klachten heeft, zoals hoesten of koorts).

Lees ook de boodschap van Margriet Schneider voor patiënten: “Laten we voor elkaar zorgen”

Hebt u verkoudheids- of griepachtige klachten en vraagt u zich af of het komt door het coronavirus?

Meldt u zich dan aan voor de OLVG corona check via www.umcutrecht.nl/coronacheck. In deze gratis app vult u dagelijks eventuele klachten in zoals hoesten, kortademigheid of koorts. Een medisch team van het UMC Utrecht kijkt vervolgens goed naar uw gegevens en geeft u zo snel mogelijk een advies over een mogelijke besmetting met het nieuwe coronavirus.

Belangrijke informatie voor bezoekers en begeleiders

 • Het bezoeken van patiënten in het UMC Utrecht

Om verspreiding van het virus tegen te gaan, hebben we onze bezoekregeling aangepast. Iedere patiënt verzoeken we per dag maximaal 1 bezoeker te ontvangen. Spreek dus onderling goed af wie op welke dag gaat. Kan uw bezoek echt niet wachten vanwege de situatie van de patiënt, overleg dit dan met de behandelaar.

 • Het bezoeken van patiënten in het Wilhelmina Kinderziekenhuis

Als uw kind in ons ziekenhuis ligt, mag u altijd op bezoek komen. Wel vragen we u om dat zoveel mogelijk te beperken tot 1 ouder of verzorger tegelijk. Bent u geen ouder of verzorger, dan is bezoek tijdelijk niet mogelijk. In speciale situaties kunnen we een uitzondering maken, maar alleen als de behandelaar toestemming geeft. Partners van zwangere vrouwen mogen altijd op bezoek komen.

 • Bezoek ons liever niet als u klachten heeft

Als u zelf klachten hebt, dan kunt u patiënten in ons ziekenhuis beter niet bezoeken. Als dat toch nodig is, geef dan vooraf bij de verpleegafdeling aan dat u klachten hebt. 

Belangrijke informatie voor verwijzers

Minder afspraken in het UMC Utrecht

Omdat wij ook patiënten met het coronavirus  opnemen, kunnen helaas niet alle geplande afspraken en behandelingen doorgaan. Patiënten informeren wij hierover. Ook nieuwe patiënten kunnen niet altijd naar ons verwezen worden. Uiteraard leveren we wel alle spoedeisende zorg en behandelingen die niet uitgesteld kunnen worden.

Hebt u vragen?

 • Algemene vragen

Voor algemene vragen over het coronavirus kunt u het best kijken op de webpagina van het RIVM of bellen naar informatienummer 0800 1351.

 • Vragen over uw bezoek

Voor vragen over uw bezoek aan het UMC Utrecht en het coronavirus kunt u bellen met 088 75 59 900 of e-mailen naar covid19@umcutrecht.nl.

 • Vragen over uw medische situatie

Maakt u zich zorgen over uw medische situatie? Neem dan contact op met uw behandelend arts via een e-consult in Mijn UMC Utrecht of bel met de polikliniek waar u onder behandeling bent. 

 • Vragen over doorverwijzing

Voor vragen over een doorverwijzing naar het UMC Utrecht kunt u bellen met 088 75 59 900 of e-mailen naar covid19@umcutrecht.nl.

Wat kunt u doen om verspreiding te voorkomen?

 • Houd minimaal 1,5 meter afstand van andere mensen (patiënten, bezoekers, zorgverleners en andere ziekenhuismedewerkers)
 • Was regelmatig uw handen.
 • Schud geen handen.
 • Hoest en nies in uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Probeer zo min mogelijk aan uw gezicht te zitten (ogen, mond, neus).
 • Was altijd uw handen vóór het eten (ook voor tussendoortjes).