Terug

Allergiehuidtest intracutaan

Als u klachten hebt die passen bij een allergie voor insectengif of geneesmiddelen, kunnen we een intracutane test doen. Intracutaan betekent: in de huid. Tijdens dit onderzoek spuiten we steeds met een klein injectienaaldje een kleine hoeveelheid vloeistof in uw huid. Meestal doen we dit aan de binnenkant van uw onder- en bovenarm.

 • Voorbereiding

  Sommige medicijnen hebben invloed op het resultaat van het onderzoek. Een overzicht van deze medicijnen kunt u onderaan deze tekst downloaden. Als u een of meer van de medicijnen in deze lijst gebruikt, mag u deze (tijdelijk) niet gebruiken.

  Als u hormoonzalf gebruikt, verzoeken wij u deze vanaf een week voor het onderzoek niet op uw armen te smeren. Ook mag u op de dag van het onderzoek geen bodylotion, crème of hormoonzalf op uw armen smeren. Als u armen zijn ingesmeerd kunnen we de test niet goed uitvoeren en ook worden de resultaten van het onderzoek mogelijk beïnvloed.

  Wat moet u meenemen?

  Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

  Tips voor het gesprek op de polikliniek

  Met deze aandachtspuntenlijst kunt u zich voorbereiden op het gesprek met uw zorgverlener op de polikliniek.

  Een afspraak op de polikliniek voorbereiden

  Het is belangrijk dat u uw afspraak op de polikliniek goed voorbereidt.

 • Tijdens het onderzoek

  Bij deze huidtest spuiten we met een klein injectienaaldje steeds een beetje vloeistof in de huid. Dit doen we meestal aan de binnenkant van uw onder- en bovenarm. De eerste twee prikken gebruiken we om te controleren hoe uw huid reageert. Na het prikken ontstaat er een bultje. Na enige tijd wordt een van de bultjes rood en gaat jeuken.

  Tegelijkertijd spuiten we de stof die we gaan testen, heel sterk verdund, met zo'n injectienaaldje in uw huid. Na 15 tot 20 minuten kijken we of uw huid reageert op de vloeistof. Als dit niet zo is, spuiten we een iets hogere concentratie in en wachten weer 15 tot 20 minuten. Dit herhalen we zo nodig nog twee of drie keer.

  Het onderzoek kan een half uur tot twee uur duren. Dit is afhankelijk van hoe sterk uw huid reageert op de test.
   

 • Na het onderzoek

  De arts bekijkt hoe uw huidreactie is. Daarna bepaalt hij uw verdere behandeling.

Polikliniek

verpleegafdeling

Wachttijden en toegangstijden

Laatst bijgewerkt: 15-10-2019
Toegangstijd polikliniek allergologie: 63 dagen
Uitleg wachttijden
Belangrijk Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Contact en afspraak maken

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek Allergologie.

088 75 563 31
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van
08.00 - 17.00 uur

Zorgkosten

Het UMC Utrecht maakt ieder jaar afspraken met zorgverzekeraars over de tarieven van zorgkosten. Deze tarieven hebben invloed op de hoogte van uw zorgpremie. Wij vinden het belangrijk dat de tarieven voor u als patiënt zo inzichtelijk mogelijk zijn. Zo kunt u vooraf zien wat uw behandeling bij het ziekenhuis kost. Daarom kunt u hier alle tarieven voor behandelingen van de zes grote zorgverzekeraars bekijken.