Terug

Biopsie

Een punctie of biopsie is een prik met een naald. Bij een punctie worden met een naald en een spuitje cellen opgezogen. Bij een biopsie wordt met een iets dikkere naald een stukje weefsel verwijderd. Met een punctie of biopsie kunnen we bepalen van welke ziekte er sprake kan zijn. We halen met een punctie of biopsie wat weefsel of cellen uit een orgaan of lymfeklier. Het laboratorium onderzoekt dit vervolgens onder een microscoop.

Meer informatie

Biopsie

Bij een biopsie neemt de radioloog met een naald wat weefsel uit de gevonden afwijking. Voorafgaand aan het biopteren krijgt u plaatselijke verdoving. Meestal worden er meerdere biopten afgenomen.
Het weefsel, verkregen door biopsie, sturen wij door naar het laboratorium voor verder onderzoek.

Punctie

Bij een punctie zuigt de radioloog met een dunne naald cellen en/of vocht op. Dit kan zonder verdoving. Een punctie gebeurt bij voorkeur onder echogeleide; de opbrengst van cellen is daarmee beter en de uitslag nauwkeuriger.
De cellen en/of vocht, verkregen door punctie, sturen wij door naar het laboratorium voor verder onderzoek.
Soms is de afwijking met echografie niet zichtbaar en is nader onderzoek toch gewenst. De radioloog kan in deze gevallen besluiten om röntgengeleid een biopt uit de afwijking te nemen. Het nemen van een röntgengeleid biopt kan meestal niet op dezelfde dag. Wij maken hiervoor met u een afspraak.

 • Voorbereiding

  Als u antistollingsmiddelen gebruikt, moet u hiermee stoppen. Uw arts overlegt met u hoe lang u van tevoren moet stoppen. Verder wordt er bloed geprikt om te onderzoeken of de bloedstolling normaal is.

  De laatste twee uur voor de punctie of biopsie mag u niets eten of drinken.

 • Tijdens de behandeling

   

  Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie. Een arts voert de punctie of biopsie uit, meestal geassisteerd door een laborant. De meeste puncties en biopsieën worden uitgevoerd tijdens een echografie of een CT-scan. Zo kan de arts de naald zien terwijl er geprikt wordt, zodat zeker is dat de punctie of biopsie op de juiste plek wordt verricht.

  Als de arts u in uw buik of borstkas prikt, dan kan hij u vragen uw adem in te houden.

   

   

   

  Verdoving

  Afhankelijk van het aantal prikken dat nodig is, wordt de prikplaats verdoofd. Is er maar één prik op één plek nodig, dan krijgt u geen verdoving. Ook bij lymfeklierpuncties in de hals, waarbij vaak op verschillende plaatsen wordt geprikt, krijgt u geen verdoving. Ook na verdoving kan de punctie of biopsie toch enigszins gevoelig zijn.

  De arts verwijdert de naald direct na de punctie, waarna hij het gaatje in de huid even dichtdrukt. Daarna krijgt u een pleister op het wondje.

  Duur onderzoek

  Het onderzoek duurt 20 tot 60 minuten. Dit is afhankelijk van de plaats waar de arts moet prikken en van het aantal puncties of biopsieën dat nodig is.

 • Na de behandeling

  Controles

  Soms controleren we uw bloeddruk en hartslag om complicaties te voorkomen. Ook de arts die de punctie heeft verricht, controleert u nog een keer. Hebt u een punctie in uw borstkas ondergaan, dan maken we na twee uur een controlefoto van uw longen. Als u in het ziekenhuis bent opgenomen, worden de controles op de verpleegafdeling gedaan.

  De uitslag

  De uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts die u naar ons doorverwezen heeft.

  Mogelijke complicaties

  Na de punctie of biopsie kunnen er complicaties optreden. De plek waar u bent geprikt kan nabloeden. Bij buikpuncties kan in uitzonderlijke gevallen een bloeding of buikvliesontsteking ontstaan en bij puncties in de borstkas kan er lucht tussen uw long en de borstkas komen.

  Om deze complicaties te voorkomen of zo vroeg mogelijk te herkennen, worden na de punctie of biopsie controles gedaan.

Wat moet u meenemen?

Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

Tips voor het gesprek

Veel mensen vinden het prettig als ze het gesprek met hun zorgverlener kunnen voorbereiden. Deze tips kunnen u daarbij helpen.

Contact

Als u nog vragen hebt, neem dan contact op met de afdeling Radiologie. Bij pijn of andere klachten na dit onderzoek, kunt u altijd langskomen bij de Spoedeisende Hulp (SEH) in locatie AZU.

088 75 588 55
De afdeling is bereikbaar van
8.00 tot 17.00 uur