Terug

Botdichtheidsmeting

Botdichtheidsmeting

Bij een botdichtheidsmeting meten wij de hoeveelheid kalk in uw bot. Hiermee onderzoeken we of u mogelijk osteoporose hebt.

Wanneer een botdichtheidsmeting

Als u op de spoedeisende hulp behandeld bent door een orthopeed/chirurg of andere arts voor een breuk in uw botten, kan het zijn dat botontkalking (osteoporose) mede oorzaak is van het ontstaan van deze breuk. 

Als u osteoporose hebt, breken uw botter sneller dan normaal. Osteoporose betekent letterlijk: poreus bot. Het is een botaandoening waarbij de hoeveelheid kalk in het bot afneemt. Osteoporose noemen we daarom ook wel botontkalking. Osteoporose is een aandoening die goed kan worden behandeld, waardoor het risico op fracturen in de toekomst vermindert.

De Nederlandse richtlijnen geven aan dat het verstandig is om bij alle patiënten ouder dan 50 jaar met een fractuur na te gaan of er sprake is van osteoporose. In het UMC Utrecht wordt de diagnose osteoporose en de behandeling daarvan uitgevoerd door de Fractuur- en Osteoporosepolikliniek van de afdeling Geriatrie

Meer over botdichtheidsmeting

Wij meten de botdichtheid door het maken van een DEXA-scan. De afkorting DEXA staat voor Dual Energy X-ray Absorptiometry.

De DEXA-scan meet de botdichtheid van uw heup en onderrug. Daarnaast brengen we uw gehele wervelkolom in beeld, zodat we eventueel hoogteverlies van wervel(s) kunnen zien. Dit hoogteverlies kan een vervolg zijn van osteoporose.

Een DEXA-scan werkt met röntgenstraling, maar de straling is vele malen kleiner dan bij een gewone röntgenfoto

 • Voorbereiding

  Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. U mag normaal eten en drinken. Als u medicijnen gebruikt, hoeft u daar niet mee te stoppen.

  Wat moet u meenemen?

  Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

  Tips voor het gesprek

  Veel mensen vinden het prettig als ze het gesprek met hun zorgverlener kunnen voorbereiden. Deze tips kunnen u daarbij helpen.

 • Tijdens het onderzoek

  Tijdens het onderzoek 

  Wij meten de botdichtheid op twee plekken:

  • Een meting van de kalkhoudendheid van de wervels onder in de rug (lendenwervels).
  • Een meting van de kalkhoudendheid van de heup. Als u in allebei de heupen een prothese hebt, is een meting van de onderarm ook mogelijk.

  Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Tijdens het meten schuift het röntgenapparaat langzaam over uw lichaam heen. Het is van belang dat u rustig en stil blijft liggen. 

  Duur van het onderzoek

  Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier. 

 • Na het onderzoek

  Na het onderzoek

  De metingen worden ingevoerd in de computer. De computer berekent de juiste botdichtheid.

  De uitslag

  U krijgt de uitslag van uw geriater. 

Wachttijden en toegangstijden

Laatst bijgewerkt: 3-12-2019
Toegangstijd algemene polikliniek geriatrie: 35 dagen
Uitleg wachttijden
Belangrijk De wachttijd is een indicatie

Contact

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de afdeling Geriatrie. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. 

088 75 583 78
De afdeling is op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur

Verpleegafdeling

Specialisme