Terug

CRH-test

De CRH-test doen we om te achterhalen wat de oorzaak is van het syndroom van Cushing.

Bij het syndroom van cushing maakt het buitenste deel van uw bijnieren (de schors) te veel van het hormoon cortisol. Cortisol heeft zeer veel effecten op vrijwel alle organen en weefsels in uw lichaam.

 

 • Voorbereiding

  We doen dit onderzoek op de dagbehandeling van de verpleegafdeling C2 oost.

  ’s Morgens neemt u uw medicijnen in zoals u gewend bent, behalve als uw behandelend arts iets anders met u heeft afgesproken.

  Wat moet u meenemen?

  Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

  Tips voor het gesprek

  Veel mensen vinden het prettig als ze het gesprek met hun zorgverlener kunnen voorbereiden. Deze tips kunnen u daarbij helpen.

 • Tijdens het onderzoek

  U meldt u op de dagbehandeling van de verpleegafdeling C2 oost. Tijdens de test blijft u op bed liggen. De verpleegkundige prikt een hol naaldje in een bloedvat in uw arm. Dit naaldje blijft tijdens de test zitten. Zo hoeven we u maar één keer te prikken.

  De verpleegkundige neemt eerst via het naaldje een paar buisjes bloed af. Ongeveer een half uur later geeft een arts u een injectie met de stof CRH. Uw lichaam gaat nu bepaalde stoffen aanmaken. Kort na de injectie krijgt u het misschien even (heel) warm. Dit is normaal en verder niet erg.

  De verpleegkundige neemt nog een paar keer bloed af. Hiermee kunnen we de reactie van uw lichaam precies bepalen. Het laboratorium onderzoekt de buisjes bloed. Na de test haalt de verpleegkundige de naald uit uw arm. Ze plakt een pleister op het wondje.

  De test duurt ongeveer 3½ uur.

 • Na het onderzoek

  U hebt na de CRH-test geen nazorg nodig. De uitslag hoort u van uw arts.

polikliniek

verpleegafdeling

specialisme

Wachttijden en toegangstijden

Laatst bijgewerkt: 24-10-2019
Toegangstijd polikliniek endocrinologie: 35 dagen
Uitleg wachttijden
Belangrijk Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Contact en afspraak maken

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek endocrinologie.

088 75 563 03
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van
08.00 - 17.00 uur