Terug

Fibroscan

Met de fibroscan wordt informatie verkregen over de ernst van uw leverziekte. Met dit onderzoek wordt bepaald hoe snel echogolven zich door de lever voortplanten. Hoe sneller, hoe meer beschadiging. Vaak kan hierdoor een leverbiopsie vermeden worden. Een nadeel van de fibroscan is dat hiermee niet de oorzaak van de leverziekte kan worden vastgesteld (met uitzondering van vetlever). Maar vaak is dat uit eerder bloedonderzoek al duidelijk

De betrouwbaarheid van de fibroscan is aangetoond bij chronische hepatitis B en C, bij de chronische cholestatische leverziekten “primair biliaire cirrose” en “primair scleroserende cholangitis” en bij non-alcoholische steatohepatitis (NASH: “vetlever”). Ook bij andere oorzaken van chronische leverziekten wordt de fibroscan vaak ingezet. 

Voorbereiding

Vier uur voorafgaand aan het onderzoek mag u niet eten en alleen water drinken. Dit betekent dat u nuchter moet blijven als u het onderzoek in de ochtend zult ondergaan, en een licht ontbijt kunt nuttigen in het begin van de ochtend als het onderzoek in de middag gepland is.

Tijdens het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling endoscopie. U wordt verzocht op uw rug te gaan liggen met uw rechterhand onder uw hoofd. Het echo-apparaat wordt dan aan de buitenkant op uw ribben geplaatst. Er worden dan tien pijnloze metingen verricht. Dit duurt ongeveer tien minuten.

Na het onderzoek

Meteen na het onderzoek kunt u alles weer doen, er zijn geen verdere beperkingen. 

Hebt u vragen?

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek maag-, darm- en leverziekten. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.

De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van

08.00 - 17.00 uur