Terug

Gewrichtspunctie

Bij een gewrichtspunctie halen we met een injectie vocht uit een gezwollen gewricht. We kunnen ook (ontstekingsremmende) medicijnen in het gewricht spuiten zodat de pijn en zwelling in uw gewricht grotendeels en voor langere tijd verdwijnen.

 • Voorbereiding

  U hoeft zich niet speciaal voor te bereiden op de gewrichtspunctie. U mag vooraf ook gewoon eten.

  Als u bloedverdunners gebruikt of allergisch bent voor bepaalde geneesmiddelen (bijvoorbeeld jodium of lidocaine) is het belangrijk dat u dit vertelt aan uw reumatoloog.

  Tips voor het gesprek over een onderzoek

  Met deze aandachtspuntenlijst kunt u zich voorbereiden op het gesprek met uw zorgverlener over een onderzoek.

  Wat moet u meenemen?

  Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

 • Tijdens het onderzoek

  Een gewrichtspunctie vindt meestal plaats in de onderzoekskamer van de reumatoloog. U zit of ligt in een comfortabele houding, waarbij de reumatoloog het gezwollen gewricht gemakkelijk kan aanprikken.

  De reumatoloog legt eerst alle benodigdheden klaar, zoals ontsmettingsmiddel, steriele naalden en spuiten, eventuele medicijnen en pleisters.

  Eerst wordt de huid grondig schoongemaakt met een ontsmettingsmiddel. Vervolgens prikt de reumatoloog in het gewricht met een steriele naald. Deze prik kan pijnlijk zijn. Via een spuit die aan de naald vastzit, zuigt de reumatoloog het vocht op. Als er veel vocht in een gewricht zit, dan plaatst de reumatoloog een nieuwe spuit, waarbij de naald zelf blijft zitten. Als u ook medicijn krijgt in het gezwollen gewricht, spuit de reumatoloog deze ook door dezelfde naald. U hoeft dus maar één keer geprikt te worden.

  Na het verwijderen van de naald en de spuit krijgt u een pleister op de plek.

 • Na het onderzoek

  Na de gewrichtspunctie kunt u meteen naar huis. Het ‘gevoel’ van het gewricht kan anders zijn dan u gewend bent. Dit verdwijnt vanzelf maar houdt hiermee wel rekening bij de activiteiten die u doet (bijvoorbeeld autorijden of fietsen). Het kan zijn dat u rust moet nemen. Uw reumatoloog bespreekt dit dan met u.

  Het kan zijn dat het vocht uit uw gewricht wordt onderzocht. Bijvoorbeeld om de oorzaak van zwelling te achterhalen. De uitslag hiervan krijgt u van uw reumatoloog.

  Mogelijke complicaties

  De kans op complicaties van een gewrichtspunctie is zeer klein. In zeldzame gevallen ontstaat er een infectie doordat bacteriën via de prik in het gewricht komen. Als u drie tot vijf dagen na de gewrichtspunctie last krijgt van hoge koorts of toegenomen roodheid van het gewricht, neem dan contact op met uw reumatoloog.

  Door de prik kan er een bloeding ontstaan in het gewricht, vooral bij patiënten die bloedverdunners gebruiken. Neem dan ook contact op met uw reumatoloog.

Contact en afspraak maken

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de poliklniek reumatologie en klinische immunologie.

088 75 574 28
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van
08.00 - 17.00 uur