Terug

Holteronderzoek

Bij een holteronderzoek wordt uw hartritme thuis 24 tot 48 uur lang geregistreerd via een holterkastje. Een holterkastje is een klein kastje van vijf bij twee centimeter. Wij kunnen zo meer duidelijkheid krijgen over hartritmestoornissen en de eventuele relatie met aanwezige klachten zoals hartkloppingen of duizeligheid. Het onderzoek is niet pijnlijk.

Voorbereiding

Op de afdeling hartfunctie (receptie 7) brengt een laborant verschillende plakkers (elektroden) aan op uw borst. Deze plakkers zitten met snoertjes vast aan het holterkastje.

Tips voor het gesprek over een onderzoek

Met deze aandachtspuntenlijst kunt u zich voorbereiden op het gesprek met uw zorgverlener over een onderzoek.

Lees meer
Vrouw kijkt op telefoon

Wat moet u meenemen?

Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

Lees meer

Tijdens het onderzoek

Als de laborante de plakkers heeft bevestigd en u uitleg heeft gegeven, mag u naar huis.

Het holterkastje kunt u in een schoudertasje meedragen of aan uw broekriem bevestigen. U mag uw medicijnen tijdens het onderzoek gewoon blijven gebruiken, behalve als uw arts iets anders met u heeft afgesproken. Omdat de cardioloog wil weten wanneer en waardoor de klachten ontstaan, krijgt u een dagboek mee. In dit dagboek noteert u:

  • eventuele klachten
  • wanneer u eet
  • wanneer u opstaat
  • wanneer u naar bed gaat
  • wat u doet (rust of inspanning, zoals fietsen en traplopen)
  • wanneer en welke medicijnen u inneemt

De volgende dag (of twee dagen later) gaat u weer terug naar de afdeling hartfunctie, tenzij anders met u is afgesproken. Neem uw dagboek mee. De laborante haalt de plakkers van uw borst en neemt het holterkastje en het dagboek in ontvangst.

Leefregels tijdens het onderzoek

Tijdens het dragen van de holter mag u bijna alles doen wat u normaal ook doet. Alleen douchen, baden, zwemmen en liggen op een elektrische deken zijn niet toegestaan. Dit kan de registratie van uw hartritme verstoren. U houdt ook tijdens het slapen de holter om.

Na het onderzoek

De uitslag van het holteronderzoek krijgt u tijdens uw eerstvolgende bezoek aan uw cardioloog of tijdens een telefonisch overleg als dat zo afgesproken is.

Hebt u vragen?

Neemt u dan contact op met de afdeling hartfunctie.

De afdeling is bereikbaar van 9.00 - 17.00 uur.

Polikliniek

Verpleegafdeling

Andere websites met informatie over het onderzoek

Er zijn meerdere websites die informatie bieden over het holteronderzoek. Wij adviseren u: