Terug

Lichtdiagnostiek

Via lichtdiagnostiek onderzoeken we of u gevoelig bent voor licht.

Meer over lichtdiagnostiek

Via lichtdiagnostiek onderzoeken we:
 • Of u overgevoelig bent voor licht.
 • Voor welke soorten ultraviolette straling of zichtbaar licht uw huid overgevoelig is.
 • Hoe erg de overgevoeligheid is voor verschillende soorten licht;.
 • Hoe u zo weinig mogelijk last kunt hebben van de lichtovergevoeligheid. 

Wij kunnen dit onderzoeken met een lichtonderzoek of een fotoplakproef.
We doen de lichtdiagnostiek meestal poliklinisch. U hoeft dan niet opgenomen te worden in het ziekenhuis.

Soms is het nodig dat u wordt opgenomen, bijvoorbeeld als u zoveel last hebt van de lichtovergevoeligheid dat reizen door het licht een probleem is of als u te ver weg woont.

Voor deze onderzoeken zijn wachtlijsten. Wij bellen u als u aan de beurt bent.
 • Voorbereiding

  Eerste gesprek

  Als de specialist u vanwege een 'lichtprobleem' doorstuurt naar de afdeling dermatologie, komt u eerst op het spreekuur van de polikliniek. Bij dit spreekuur wordt u gezien door een arts in opleiding en zonodig een dermatoloog. De arts in opleiding gaat na:

  • Wanneer de lichtovergevoeligheid is begonnen.
  • Wat de mogelijke oorzaak is.
  • Welke factoren een rol spelen bij de lichtovergevoeligheid (bijvoorbeeld cosmetica, medicijnen of contacten met stoffen in combinatie met licht).


   

   

  De arts in opleiding maakt hierna een plan. Het kan zijn dat u het advies krijgt te stoppen met het innemen van bepaalde medicijnen of het smeren met bepaalde zalven of crèmes.

  Meestal moet eerst bepaald worden óf u overgevoelig bent voor licht, voor welke soorten licht u gevoelig bent en hoe gevoelig u bent. Dit kan op twee manieren: met een lichtonderzoek en een fotoplakproef.

 • Tijdens het onderzoek

  Lichtonderzoek

  Lichtonderzoek doen we op delen van uw huid. We doen dit op de delen waarop de reacties op licht geweest zijn. We belichten een stukje huid zo, dat het rood wordt. Zo wekken we afwijkende reacties op. Soms lukt dit al na één belichting. Soms moeten we hetzelfde stukje huid vaker belichten. Het lichtonderzoek neemt vijf werkdagen in beslag. De belichtingen duren één tot twee uur en we gebruiken verschillende soorten licht: UV-A, UV-B en zichtbaar licht.

  Fotoplakproef

  De medewerker lichtdiagnostiek plakt kleine metalen cupjes op uw rug. Deze cupjes zijn gevuld met bepaalde stoffen die getest worden. Van deze stof weten we dat zij in combinatie met licht huidreacties zouden kunnen geven.

  We brengen meerdere standaardstoffen aan op uw huid. Ook testen we stoffen die u in het dagelijks leven gebruikt, bijvoorbeeld cosmetische producten. Ieder stofje wordt twee keer op uw huid aangebracht, zodat we met verschillende soorten licht kunnen testen.

  Meer informatie over de fotoplakproef

  U moet tijdens de gehele duur van dit onderzoek uw rug droog houden. U kunt tijdens dit onderzoek niet douchen of zwemmen.

  • Op de eerste dag van het onderzoek (op maandag) brengen we de stofjes op de huid aan.
  • Op dezelfde dag doen we een lichttest. Tijdens deze lichttest bepalen we hoe gevoelig uw huid is voor ultraviolet licht (UV-licht).
  • De volgende dag (dinsdag) beoordelen we de lichttest.
  • Na twee dagen (op woensdag) zijn de stofjes in de huid getrokken. We verwijderen de cupjes en belichten de huid. Eén veld blijft ter controle onbelicht.
  • Op vrijdag komt u terug voor een beoordeling van uw huid. Dit duurt maar een paar minuten. 

  Laatste beoordeling

  Na het onderzoek krijgt u een eindgesprek op het spreekuur van de polikliniek. De arts in opleiding en zo nodig de dermatoloog bespreken de resultaten van het onderzoek met u. U krijgt adviezen of tips mee. Zo nodig wordt het behandeltraject besproken. 
 • Na het onderzoek

  Als blijkt dat u gevoelig bent voor een bepaald soort licht, schrijven artsen meestal een geschikt antizonnebrandmiddel voor. Ook kunnen we een lichtgewenningskuur voorstellen. Hierdoor went uw huid langzaam aan licht. Afhankelijk van de gevoeligheid van de huid gebeurt dit thuis of in het ziekenhuis. Als u in aanmerking komt voor deze behandeling, vertellen onze medewerkers u hier meer over.

   

  Adviezen

   
  • tussen 11.00 en 15.00 uur is de zon het felst
  • wijde kleding met lange mouwen beschermt goed tegen de zon
  • ook als u achter glas zit, kan uw huid op bepaalde zonnestralen reageren
  • gebruik een goed antizonnebrandmiddel; overleg met uw specialist welk middel het beste is voor u
  • specifieke adviezen krijgt u te horen van uw behandelend specialist
    

Wachttijden en toegangstijden

Laatst bijgewerkt: 24-10-2019
Toegangstijd polikliniek Dermatologie: 77 dagen
Uitleg wachttijden
Belangrijk Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Contact en afspraak maken

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de afdeling Lichtdiagnostiek.

088 75 573 47
De afdeling is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur.